• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaša mačka ima samo jedno oko: Kako treba da brinete o ljubimici sa ovim hendikepom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezbedno okruženje i pomoć vlasnika potrebni su jednookoj maci bez obzira na to da li je izgubila vid zbog povrede ili zdravstvenih problema

  • 0
Mačka sa jednim okom Foto: pixabay/BurkhardLueling

Svaka mačka je veličanstvena i jedinstvena, pa makar imala samo jedno oko.

Iako se čini da se suočavaju sa velikim izazovima, naši mačiji prijatelji sa oštećenim vidom mogu imati lep i ispunjen život uz odgovarajuću negu i podršku. Bez obzira na to da li je maca izgubila oko zbog povrede, zdravstvenih problema ili je oslepela, potrebno joj je bezbedno okruženje.

Evo razloga zašto neke mačke imaju samo jedno oko, kako da prilagodite dom njihovim potrebama i kako najbolje da brinete o njima.

Zašto neke mačke imaju samo jedno oko

Različiti su razlozi zbog kojih će mačka izgubiti vid na jednom oku.

1. Traumatske povrede

Mačke su radoznala stvorenja i doživljavaju povrede, kao što su ogrebotine ili ubodi, koji se mogu iskomplikovati i dovesti do gubitka oka.

2. Infekcije i bolesti

Različiti virusi i nelečene infekcije će izazvati probleme sa očima, pa čak i gubitak vida.

3. Genetika

Neke mačke mogu biti rođene sa urođenim defektima koji utiču na razvoj jednog ili čak oba oka.

Mačka sa jednim okom Foto: Pexels/Kristina Chuprina

Jednooke mačke i slepe mačke se razlikuju

Iako obe imaju oštećen vid, slepa i jednooka mačka se razlikuju po tome kako se snalaze u okolini i odgovaraju na izazove.

Jednooke mačke zadržavaju sposobnosti vida u preostalom oku, što im često omogućava da se kreću relativno lako, budući da opažaju objekte i pokrete.

Slepe mačke imaju veću potrebu za prilagođavanjem u životnoj sredini, pa se više oslanjaju na druga čula, kao što su sluh i dodir.

I jednooke i slepe mace traže posebnu negu i pažnju. Jednooke mačke sve lakše podnose, dok slepe mačke ne mogu da žive udobno bez pomoći vlasnika.

@catluminati This is the day we met the one eye cat. 👁 #catwalk #friendlycat #catluminati ♬ original sound - Catluminati

Prilagođavanje doma jednookoj mački

Stvaranje bezbednog okruženja je od suštinskog značaja za lakše kretanje mačke koja ima jedno oko.

Ograničite pristup visokim mestima u domu

Mačka sa oštećenom vidnom percepcijom će imati poteškoće sa skakanjem na visoke površine. Zato joj postavite nižu penjalicu, ili dodatno obezbedite okruženje na visini gde voli da sedi.

Olakšajte maci penjanje stepenicama

Ako u vašem domu postoje stepenice i mačka voli da ih koristi, razmislite o tome da postavite pomoćne podloge koje će joj pomoći da se penje i onemogućiti padove.

Uvek isto okruženje

Izbegavajte preuređivanje doma, jer to može da zbuni mačku koja navikne na određeni raspored nameštaja i predmeta. Na izvesno vreme zaboravite na kreativne promene u kući, jer će samo tako mačka imati više samopouzdanja.

Mačka sa jednim okom Foto: Pexels/Kh ali li

Bezbednosni saveti za vlasnike jednookih mačaka

Nadzor tokom aktivnosti na otvorenom

Ako vaša mačka izlazi napolje, nadgledajte je kako biste bili sigurni u njenu bezbednost. Činjenica da ima samo jedno oko može joj otežati da otkrije potencijalne opasnosti.

Održavajte higijenu posude sa posipom

Održavanje čistoće posude u kojoj mačka obavlja nuždu je od suštinskog značaja, jer pomaže ljubimici da izbegne potencijalne iritacije očiju.

Vreme za igru i maženje

Izaberite igračke koje su bezbedne i neće ni u kom slučaju naneti povredu mački. Odbacite sve igračke sa oštrim ivicama.

Redovni veterinarski pregledi

Redovne kontrole kod veterinara važne su za praćenje zdravlja jednooke mačke i brzo rešavanje svih problema.

Briga za jednooku mačku zahteva saosećanje, razumevanje i osmišljeno prilagođavanje u vašem domu. Prepoznajući razlog njihovog stanja i pružajući im sigurno okruženje, osiguraćete da uživaju u srećnom i ispunjenom životu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari