• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krv u urinu mačke: Zabrinjavajuća pojava koja zahteva hitan odlazak kod veterinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok ste čistili kutiju sa posipom, primetili ste krvave kapljice koje su ostale nakon što je vaša mačka obavila malu nuždu. Nemojte oklevati, jer uzroci mogu biti ozbiljni i zahtevati neodložnu intervenciju

  • 0
Krv u urinu mačke Foto: Shutterstock

Dok ste čistili kutiju sa posipom, primetili ste kapljice krvi koje su ostale nakon što je vaša mačka obavila malu nuždu.

Šta to može da znači?

Krv u urinu mačke je uvek zabrinjavajuća pojava. Ona može biti uzrokovana raznim problemima, od stresa do bolesti donjeg urinarnog trakta.

Hematurija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje krvi u urinu.

Kada se to desi, možete primetiti narandžastu ili crvenu mokraću ili krvne ugruške.

U nekim slučajevima, urin čak izgleda normalno, a krvarenje je na mikroskopskom nivou.

Uzroci krvi u mačijem urinu

Krv u urinu mačke je simptom raznih zdravstvenih tegoba koje se moraju otkriti veterinarskim pregledom.

Pandora sindrom

Krv u urinu mačke Foto: Shutterstock

Bolest donjeg urinarnog trakta je jedan od najčešćih problema kod mačaka i podrazumeva upalu i nelagodnost u mokraćnoj bešici i uretri (cev koja vodi od bešike ka spoljašnjosti tela) i poznata je pod imenom mačji idiopatski cistitis ili Pandora sindrom.

Pandora sindrom nema jedinstven uzrok, a osnovni razlozi su abnormalnosti bešike i hormona, gojaznost, stresori iz okoline, posledica života sa drugim mačkama, infekcije, urinarni kamen i/ili nakupljanje tvrdog kamenja - minerala formiranih u urinarnom traktu mačaka koji ometaju normalan protok mokraće.

Mačke sa Pandorinim sindromom najčešće imaju upalu mokraćne bešike, teškoće i bol prilikom mokrenja koje je učestalo, uriniranje van kutije sa posipom i krv u urinu.

Opstrukcija uretre

Opstrukcija uretre je hitno medicinsko stanje koje je češće kod mužjaka, ali se može videti i kod ženki. Nastaje kada je uretra (cev koja prenosi mokraću iz bešike ka spoljašnjosti tela) blokirana i mačka ne može da obavlja malu nuždu. Osim toga, opstrukciju mogu izazvati i mukozni (sluzni) čepovi, urinarno kamenje, kristali, tumori, grč uretre, otoci...

Kada se to dogodi, mački je teško ili nemoguće da isprazni bešiku, i to stanje je opasno po njen život, jer dovodi do otkazivanja bubrega i smrti u roku od 24 do 48 sati.

Drugi uzroci

Hematuriju mogu izazvati i zatvor, tumori urinarnog trakta, urođene anomalije, povreda urinarnog trakta ili kičmene moždine.

Šta ako primetite krv u urinu mačke

Krv u urinu mačke Foto: Shutterstock

Pojava krvi u uriu mačke zahteva hitno reagovanje i odlazak veterinaru koji će obaviti pregled i dijagnostiku kako bi isključio poznate uzroke pojave krvi u urinu.

Lečenje krvi u urinu mačke

Lečenje hematurije zavisi od osnovnog uzroka i uključuje lekove protiv bolova, promene u ishrani, povećanje unosa vode, terapiju tečnostima, lekove protiv grčeva koji opuštaju bešiku i smanjenje stresa.

Ako je reč o opstrukciji, veterinar mora postaviti urinarni kateter i primeniti medikamente za umanjenje bolova i eliminaciju mučnine i metaboličkih promena.

Infekcije se leče antibioticima i lekovima protiv bolova. Ukoliko kamenje stvara problem, veterinar može prepisati lekove za pokušaj rastvaranja kamena u bešici tokom nekoliko nedelja. Ako lek ne deluje, kamenje treba hirurški ukloniti. Pojačan unos vode uklanja urinarne kristale.

Kako sprečiti pojavu krvi u urinu mačke

Krv u urinu mačke Foto: Shutterstock

Pojava krvi u mokraći mačke se ne može sprečiti, ali treba eliminisati faktore koji povećavaju šansu pojave krvi: gojaznost, smanjen unos vode i stres.

Pratite ponašanje mačke i uvek pregledajte posip nakon što mačka izvrši nuždu.

Mačka treba da bude aktivna, uz igru i vežbe kako biste sprečili da postane gojazna.

Povećanje unosa vode pomaže u sprečavanju urinarnih problema kod mačaka. Kupite mački fontanu za vodu, postavite nekoliko plitkih činija sa vodom u domu, ili dozvolite mački da se igra u lavabou, lavoru ili bazenu. I vlažna hrana će doprineti tome da mačka dobija više vode.

Postoji mnogo načina da smanjite stres koji utiče na mačku. Feromoni, tiha klasična muzika i primena životnih sekvenci koje mački prijaju će pomoći u stvaranju opuštenog okruženja.

Kutija sa posipom treba da bude prilagođena veličini mačke i postavljena na lako dostupnom mestu koje nije izloženo pogledima. U suprotnom će mačka doživljavati stres svaki put kad treba da koristi svoj toalet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari