• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja je najređa boja mačijih očiju? Među ljudima je najmanje zelenookih, a kod mačaka su to...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Količina melanina odgovorna je za boju očiju: kad je reč o macama, njihovi organi čula vida su najčešće zeleni. Šta mislite, koja obojenost očiju je najmanje zastupljena?

  • 0
Najređa boja mačijih očiju Foto: Pixabay

Mačke su lepe životinje i imaju izražajne oči raznih boja.

Najčešća boja očiju kod mačaka je zelena. Ovo je veoma zanimljiv podatak, jer je ta boja očiju najmanje uobičajena kod ljudi.

Ali šta je sa najređom bojom očiju kod mačaka?

Najčešća boja mačijih očiju je zelena

Najređa boja mačijih očiju Foto: Pixabay

Zelenu boju stvara nizak nivo melanocita, odnosno mali broj ćelija melanina. Zelena se smatra svetlom bojom očiju, dok su narandžasta ili zlatna tamne boje.

Količina melanina u očima mačke je zasnovana na genetici. Ako oba roditelja imaju zelene oči, velika je verovatnoća da će i potomstvo biti zelenooko.

Nijansa zelene zavisi od melanina: ako je njegov nivo nizak, oči će biti vodene ili morsko zelene boje. Obilje melanina u očima će učiniti da one blistaju poput smaragda.

Koja je najređa boja očiju kod mačaka?

Najređa boja mačijih očiju Foto: Pixabay

Očigledno nije reč o svetlim bojama poput zelene, plave ili žute, pa je najređa boja očiju kod mačaka zapravo narandžasta, odnosno boja ćilibara!

Ova sjajna nijansa je uobičajena kod britanskih kratkodlakih mačaka, ali se viđa i kod mačaka sa tabi oznakama ili drugim sličnim šarama. U mačijim očima nivo melanina obično je nizak, pa se maca “tamnih” očiju (narandžastim ili ćilibarskim) retko viđa.

Osim narandžastih tabi mačaka sa očima boje narandže, ovom bojom očiju mogu se pohvaliti pojedine rase crne dlake, mace boje dima, škotske fold, japanski bobtejl i turske van mačke.

Boja lešnika takođe je malo zastupljena

Opet u poređenju sa ljudima, koji često imaju oči boje lešnika, ovo se zapravo smatra fenomenom kod naših maca. Dok je ova privlačna nijansa navodno malobrojna kod kućnih mačaka, ona nije neuobičajena za velike mačke. Postoji nekoliko velikih mačaka koje prirodno imaju oči boje lešnika, kao što je recimo ris.

Melanin je “krivac” zbog koga nikad nećete videte mačku smeđih očiju.

Iako neke rase mačaka imaju prirodno velike okrugle zenice, one nikada neće imati tamne oči.

U svakom slučaju, boja mačijih očiju je samo još jedan razlog zbog koga su ove životinje toliko lepe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari