• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razotkrivanje senzacija sa društvenih mreža: Šta se krije iza “Daunovog sindroma” kod mačaka?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačija genetika je takva da ni u snu ne postoji mogućnost obolevanja od posledica trizomije 21, ali kad se ipak pojavi višak hromozoma, sve "abnormalnosti" odraze se na - boju dlake

  • 0

Mačak Monti, koji je prozvan "macom sa Daunovim sindromom”, postao je zvezda Instagrama.

Pojedinci tvrde da je rođen bez nosne kosti, zbog čega ima karakterističnan izgled njuške. Drugi pak smatraju da je ova mačka stigla na svet usled abnormalnosti kostiju ili zbog infekcije, pa čak i traume.

Međutim, neki “stručnjaci” objašnjavaju da je Montijevo lice nastalo kao “proizvod” Daunovog sindroma!

Mačke ne mogu imati Daunov sindrom!

Odmah ćemo razbiti sve pretpostavke i “stručna” objašnjenja naučnim činjenicama.

Ljudi imaju dve kopije svakog hromozoma, što znači da imaju ukupno 23 para.

Ako u ćeliji postoje tri hromozoma (trizomik) umesto jednog para (dizomik), broj hromozoma biće 47 umesto 46.

Trizomija 21 pogađa 21. par hromozoma i odgovorna je za pojavu Daunovog sindroma koji se manifestuje teškoćama u učenju, srčanim manama, niskim rastom, široko razmaknutim i okrenutim očima, nedostatkom koordinacije i drugim problemima.

Mačke imaju samo 19 pari hromozoma, pa teoretski i praktično ne mogu da obole od Daunovog sindroma.

Ipak, neke mačke zaista izgledaju neobično, kao da su pogođene ovim stanjem.

Njihove oči su ukrštene, udaljene jedno od drugog ili na neki drugi način pogrešno postavljene. Osim toga, ove mace su trapave, čudno hodaju i kao da imaju motoričku disfunkciju.

Ima mačaka čiji su nosevi “zgnječeni” a lica “spljoštena”, mišići su im “mlitavi”, udovi opušteni, uši su im male ili abnormalnog oblika, teško se hrane, ne mogu dobro da kontrolišu malu i veliku nuždu, vidi i sluh su im slabi, a ponašanje im je neusklađeno.

Ako nije posredi Daunov ili neki drugi sindrom, šta je to?

Može li mačka da ima mentalne probleme?

Mačka može imati brojne zdravstvene probleme zbog kojih će izgledati neobično. To ipak ne znači da je pogođena mentalnim problemima!

Najzanimljiviji primer je mačak Mida, sa - dva para ušiju!

Ipak, pojedini virusi, toksini, fizičke traume i neuhranjenost mogu izazvati neurološke probleme kod mačaka.

Virus panleukopenije (mačija kuga), iako je gotovo iskorenjen vakcinacijom, ponekad pogađa mačke. Ako se buduće mače inficira virusom dok je u materici, deo njegovog malog mozga može biti ozbiljno oštećen. Ovaj virus uzrokuje nedostatak koordinacije, a za posledicu ima nespretan ili neuravnotežen hod i nekoordinisane pokrete.

Izlaganje majke mačke toksinima tokom trudnoće na mačiće će ostaviti trag u vidu neuroloških abnormalnosti. Tupe traume na glavi, osim vidljivih povreda lica i lobanje, mogu dovesti do intelektualnog oštećenja i poremećaja ravnoteže i koordinacije. Neuhranjenost se takođe loše odražava na moždani razvoj: nedovoljan unos hranljivih materija će uticati na nepravilan razvoj čitavog neurološkog sistema i mozga.

Mačka koja pati od od oštećenja nervnog sistema imaće problem sa usporenim radom srca u kombinaciji sa depresijom, što se manifestuje smanjenom mentalnom sposobnošću.

Ipak, ima mačaka sa viškom hromozoma…

Mačke imaju 19 pari hromozoma, pa je posedovanje viška hromozoma 21 očigledno nemoguće. To ipak ne znači da se kod nekih mačaka povremeno ne pojave dodatni hromozomi.

U radu iz 1975, objavljenom u "American Journal of Veterinary Research”, objavljeno je da postoji retka hromozomska abnormalnost, u vidu dodatnog hromozoma, kod mužjaka mačaka.

Ove mačke su vredne pažnje, jer dodatni hromozom nosi genetski materijal koji utiče na njihovu - boju.

Ovo stanje uzrokuje da mužjaci postanu trobojni („kaliko“ ili „kornjačevina“), što je inače uzorak boja koji se obično vidi samo kod ženki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari