• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Želite mačku, a dosad niste imali kućnog ljubimca: Ovih 10 rasa su za zaobilaženje, tvrde stručnjaci

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Život sa mačkama sa liste nepoželjnih može biti paklen, jer na narušavanje navika ili slobode mogu reagovati zubima i kandžama, pa čak i konstantnim skrivanjem ili otvorenom tvrdoglavošću

  • 1
Savana mačka Foto: Shutterstock/Trapezastudio

Mačke su izuzetne životinje koje mogu da budu veoma mazne i prijateljski nastrojene, ali i nezavisne, radoznale, stidljive i sve su veoma inteligentne. Držanje mačaka u domu nekim vlasnicima, pogotovo početnicima, može predstavljati veliki izazov, ne samo zbog toga što pojedine rase imaju svoj "stav", već i zbog toga što mogu da pate od problema u ponašanju, da budu izbirljive u jelu i da ne uzvraćaju ljubav i naklonost koje im se pružaju.

Nije lako izaći na kraj sa mnogim rasama mačaka, pogotovo ako niste imali ovu životinju u domu.

Stoga izbegnite rase sa liste koju donosimo, jer život sa njima može postati i nepodnošljiv, ako niste spremni na velike ustupke.

Kojih 10 rasa mačaka se smatraju lošim izborom za vlasnike početnike?

1. Bombaj mačka

Bombaj mačka - Škorpija Bombaj mačka - Škorpija Foto: Shutterstock

Bombaj mačka liči na pantera, a ponekad se tako i ponaša. Ona nije nužno sklona agresivnosti, ali voli da se igra grublje, pa očekujte da ćete imati ogrebotine i tragove ugriza. Bombaj mačka može da napadne ako je uplaši buka ili neprijatni zvuci što je čini jednom od najlošijih izbora za porodice sa malom decom.

2. Persijska mačka

Najdruželjubivije rase mačaka Persijska mačka Foto: Pixabay

Persijske mace su veoma mirne i prijateljski nastojene, sa ponašanjem koje se samo poželeti može. Malo rasa mačaka je mazno i poslušno poput nje, pa je neobično to što je na listi za izbegavanje.

Ipak, dovoljna je jedna reč: alergija: ako ste blago alergični na mačke, persijska će se "pobrinuti" da to saznate na teži način. Persijska mačka u dlaci ima više proteina odgovornih za alergijske reakcije nego bilo koja druga rasa, pa se nemojte iznenaditi ako su vam oči stalno crvene ili kijate.

3. Savana mačka

Kad biste naleteli na leoparda u divljini, da li biste ga uzeli i odneli kući? Nadamo se da ste odgovorili sa "ne", pa zašto biste onda odlučili da nabavite savanu koja liči na leoparda?

@theshepardgang Dinner & Movie! #viralvideo#servalcats #servalcat #servals #savannahcatsoftiktok #servalsoftiktok #bigcat #bigcats #cat #bigcat #cats #bigcats #pet #pets #exoticpets #funnycats #foryou #foryoupage #fyp #explore #explorepage #funny #petsoftiktok #animalsoftiktok #tiktok #tik #tok #bangalcat #viraltiktok #viralvideos #viralvideos #video #videoviral ♬ original sound - The Shepard Gang

Savana ne voli držanje u naručju i to će vam pokazati najjačim otporom. Ona je nezavisna i povučena, i najprikladnija je za vlasnika koji mački daje dovoljno prostora i slobode. Ako ste vlasnik novajlija, možda nećete imati strpljenja da čekate da savana "smekša" prema vama, a ono što morate imati u domu u po dana i noći je - flaster!

4. Sijamska mačka

Sijamska mačka Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Sijamska mačka jedna je od najčešćih kućnih ljubimica, ali se ipak nalazi na listi nepoželjnih za vlasnike početnike. Ona se povezuje samo sa jednim članom porodice i može da postane agresivna ako druga osoba u porodici pokuša da prekine ovu "vezu". To postaje veliki problem ako imate decu u kući (ili ste "druga" osoba u odnosu na odabranu). Što je još gore, odvikavanje od posesivnosti je gotovo nemoguće.

5. Egipatska mau mačka

Egipatska mau Foto: Shutterstock//Vivienstock

Egipatska mau je prelepa mačka, koja je veliki izazov svakom vlasniku, pa i iskusnom. Ona je sklona teritorijalnosti i najverovatnije neće prezati od toga da vam "pušta" krv ako pokušate da uzmete neku od njenih igračaka ili poslastica.

Ova maca je povučena, ali njena tiha priroda ume da prevari. Iako nedokučiva, egipatska mau je snažno vezana za članove porodice sa kojom živi, pa je moguće da ćete videti njenu mračnu stranu kad vam dođu gosti.

6. Američka oštrodlaka mačka

Američka oštrodlaka mačka Američka oštrodlaka mačka Foto: Pixabay

Spolja slatka i umiljata, američka oštrodlaka mačka je nezavisna i ne voli maženje i držanje u krilu. Uvek će upozoriti vlasnika kad "ode" ​​predaleko, ali neće to činiti više puta. Ona je posebno osetljiva u ophođenju sa nepoznatim ljudima, pa će biti najbolje da ostane zaključana u sobi, dok ne odu gosti.

7. Korat mačka

Mačka Foto: Shutterstock/Gino Santa Maria

Korat nije uobičajena rasa u domovima, jer malo vlasnika ume da im obezbedi ono što najviše vole: mir i tišinu. U stvari, korat insistira na tome i može da napadne bilo koga ko je ometa, pa je najbolji izbor za tihe i mirne osobe koje žive same.

8. Singapura mačka

Singapura mačka Singapura Foto: Shutterstock

Možda je izazovno nabaviti singapuru, jer je vanzemaljski izgled čini drugačijom od bilo koje druge rase. Međutim, ona ima izuzetno jak i samosvojan karakter, a njena najjača osobina je nervoza, pa na najmanji nemir može da odreaguje kandžama i zubima. Ako singapura nije pravilno socijalizovana, ona će se stalno skrivati, što nije dobro za vlasnika, jer će imati mačku koju neće viđati, a jedini dokaz da je sa vama u domu biće prazna činija za hranu.

9. Škotski fold

škotski fold Foto: Printscreen/YouTube/ViralBe

Mnogi vlasnici početnici žele da nabave baš škotskog folda zbog preklopljenih ušiju i pljosnatog lica. Ipak, praksa kaže da su gotovo svi početnici zažalili zbog ovog izbora. Ova mačka se vezuje za jednog člana porodice na račun svih ostalih.

Ona favorizuje osobu koja joj daje hranu i vodu i nemaju mnogo koristi od bilo koga ko ne dolazi redovno sa poklonima. Škotski fold ne voli druge životinje, pa se nemojte iznenaditi ako vaš pas, ukoliko mu doedete "drugaricu", počne da se krije od nje.

10. Bengalska mačka

Bengalska mačka Foto: Pixabay

Bengalci su poznati po tome što su veoma divlji i ne uživaju u rukama, pa mogu reagovati agresivno ako ih prečesto uzimate. Ali, ako ste voljni da podnesete malo grubosti, bengalska mačka može da bude fantastičan kućni ljubimac. Oni vole da uhode vlasnika i da ga prate u stopu.

Ako ste vlasnik početnik, zaboravite na gorenavedene rase mačaka dok ne steknete više iskustva. Iako su i one dobri kućni ljubimci, ipak su bolji izbor za vlasnike sa jačim karakterom koji se lakše "nose" sa svim vrstama mačijih slabosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kolege mu nisu verovale, a onda su postavili kamere i šokirali se: Spava sa 3 mačke i to divlje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo kažem

    5. jun 2024. | 11:45

    Ako poznajete nekoga ko ume da nabroji deset rasa mačaka... Izbegavajte ga...