• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja je razlika između albino i belih mačaka?

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje važne razlike između mačaka sa albinizmom i onih koje su prosto prekrivene belim krznom

  • 0
Bela mačka Bela mačka Foto: Shutterstock

Veliki broj vlasnika svoje bele mačke svrstava u grupu albino mačaka, samo zbog njihove savršeno bele dlake.

Međutim, postoje, naučno, važne razlike između mačaka sa albinizmom i onih koje su prosto prekrivene belim krznom.

Pre nego što pređemo na razlike, hajde prvo da se upoznamo sa terminom albinizma, kako bismo dalje mogli lakše da uočimo razlike.

Šta je albinizam kod mačaka

Albinizam kod mačaka je retka, genetska pojava koju karakteriše nedostatak TIM gena, koji je odgovoran za prisustvo tirozinaze, koja reguliše proizvodnju melanina. Kako dalje ne bismo dužili sa stručnim izrazima, objasnićemo samo to da je melanin zadužen za pigmentaciju kože, dlake i očiju mačke.

Zbog nedostatka melanina, albino mačka ima potpuni nedostatak pigmentacije. Kako smo naveli da je ovo genetska pojava, treba znati da mačka može imati albinizam samo ukoliko oba njena roditelja nose genetsku predispoziciju za njega, piše apetit.rs.

Albinizam je poprilično retka pojava kod mačaka (karakteriše svega oko 2% mačaka), što je jasan indikator da nije svaka bela mačka, albino mačka.

Koje su razlike između bele i albino mačke?

Kako bela dlaka nije dovoljan indikator, treba razmotriti i druga mesta na kojima se albinizam ispoljava.

Oči – kao što smo rekli, nedostatak pigmenta u telu albino mačke dovodi do toga da njene oči ne mogu da budu upadljivo, zanosno i neverovatno plave, zelene ili smeđe. Oči albino mačke imaju samo nekoliko varijanti a to su: ružičaste, ružičasto-plave i bledoplave.

Koža – slično kao i očima, i koži tela, njuške i ušiju nedostaje pigmentacija, što se ispoljava ružičastom bojom koja je zapravo samo posledica "providnosti" zbog koje se vidi protok krvi.

Karakteristike albino mačaka

Kako se očekuje, albino mačke imaju slabiji imunitet i krhkijeg su zdravlja. Međutim, haje prvo odmah da otklonimo ideju o tome da je gluvoća (koju ljudi povezuju sa belim mačkama) ono što karakteriše albino mačke, jer nije.

Kao posledica nedostatka pigmenta, jasno je da mačke sa albinizmom ne treba mnogo da se izlažu suncu, kako zbog sigurnih opekotina, tako i zbog mogućeg slepila, zbog ionako oslabljenog vida i osetljivih očiju.

Takođe, one su slabijeg imuniteta, pa treba malo više povesti računa o njihovom zdravlju. Dakle, albinizam nije ništa preterano drugačiji po život mačke osim navedenih stvari, kao i toga što će albino mačka dobijati malo više pažnje i nege od svojih vlasnika, što svakako i zaslužuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari