• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njeno Veličanstvo divlja mačka: Po čemu se razlikuje od lutalice i može li se pripitomiti?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne, nije u pitanju lav, tigar, leopard, niti bilo koja druga vrsta velike mačke, već je reč o divljoj mački koja najčešće ne pristaje na socijalizaciju, a sa mačkama sličnog ranga deli istu sudbinu - živi na otvorenom

  • 0
Divlja mačka Foto: Pixabay/Gustavo Belemmi

Kada mačići u slobodnoj prirodi stignu na svet, oni nauče da budu nepoverljivi i plaše se svega.

Sasvim je sigurno da će se ovo naučeno ponašanje preneti na buduća legla.

Nedostatak socijalizacije je ono po čemu su divlje mačke toliko različite od maca lutalica i kućnih ljubimica.

Ovo je ujedno i razlog zbog koga je teže pripitomiti i udomiti divlju mačku nego macu lutalicu koja je bila u kontaktu sa ljudima.

Prava divlja mačka će se pojaviti u blizini čoveka samo da bi pojela obrok koji ste joj ostavili na terasi, piše Dailypaws.

Šta je divlja mačka?

Divlja mačka slobodno luta i nije socijalizovana. Socijalizacija je najvažnija tokom prvih nekoliko nedelja života mačića, pogotovo tokom perioda učenja od dve do 9 nedelja starosti. Tada je veća verovatnoća da će mačići biti otvoreni za nova iskustva i stvoriti pozitivne asocijacije na nove stvari.

I divlje mačke mogu naučiti mnogo toga, ali se kod njih sve odvija polako, odnosno duže traje.

Divlja mačka Foto: Pixabay/Beesmurf

Osobine mačke lutalice i divlje mačkeoja je razlika između mačke lutalice i divlje mačke?

Mačke lutalice su domaće mace koje su se izgubile ili su napuštene, za razliku od nesocijalizovanih divljih mačaka. Ipak, nisu sve divlje mačke iste: postoji nekoliko različitih tipova i ne ponašaju se sve isto.

Ako vam priđe mačka koja je očigledno lutalica, ali prijateljski raspoložena, proverite da li ima ogrlicu ili je čipovana: možda se izgubila ili ju je vlasnik napustio.

"Mačka "zajednice nema jednog vlasnika: o njoj brinu i hrane je komšije, i ona može da bude donekle prijateljski raspoložena.

Prijateljski raspoložena divlja mačka može se zbližiti sa čovekom, a prvi i osnovni uslov je da od njega dobija hranu. Uz minimalnu socijalizaciju,  divlja mačka donekle će imati poverenje u čoveka koji je hrani, ali neće dozvoliti maženje.

Prave divlje mačke nisu socijalizovane, konstantno su u stanju visoke pripravnosti, plaše se čoveka i beže na prvi pogled ili zvuk.

Bilo koja od navedenih mačaka lutalica može da živi u koloniji divljih mačaka ili u grupi mačaka koje su obično povezane zbog zajedničkog izvora hrane. Ženke mogu ostati gravidne već sa pet meseci i mogu imati do tri legla u godini.

Divlja mačka Foto: Pixabay/Beesmurf

Može li divlja mačka postati kućni ljubimac?

Ovo se retko dešava, ali se može postići uz mnogo vremena i strpljenja. Ponekad su potrebne godine da se ukroti odnosno pripitmi divlja mačka, a često se to nikad ne dogodi.

Hrana je najbolja spona između divlje mačke i čoveka i najbolji je adut u "pregovorima". Ako odlučite da hranite mačke lutalice, divlje ili mačke iz kolonije, treba da budete strpljivi. Hranu im ponudite isključivo ujutru, jer će noću imati veći strah a mogu da dobiju i konkurenciju, u vidu drugih lovaca, u zavisnosti od regije u kojoj živite.

Divlje mačke imaju najbolje šanse da postanu kućni ljubimci ako u najranijem uzrastu dođu u čovekov dom.

Divlje mačke i mačke lutalice imaju težak život. Suočavaju se sa opasnostima života na otvorenom, pa im je životni vek kraći od dve godine. Kućne mačke su privilegovane u svemu, pa i u pogledu godina koje dožive.

Prvi korak u pomoći mačkama lutalicama je sterilizacija odnosno kastracija koja treba da se obavi i na kućnim mačkama koje izlaze iz doma.

Divljim mačkama u vašem području možete pomoći tako što ćete im obezbediti dovoljne količine sveže vode i hrane i izgraditi sklonište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari