• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tifani mačka: Dugo živi, toleriše decu i ne trpi druge mačke u kući

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Životni vek ove dugodlake mačke je oko 15 godina

  • 0
Tifani mačka Tifani mačka Foto: Shutterstock/Anna Krivitskaya

Ljubitelji mačaka ponekad žele da u domu imaju nesvakidašnju kućnu ljubimicu koju ne može da ima baš svako. Mačka tifani je možda baš takva: ona je kombinacija lepote, inteligencije i savršenog temperamenta, sa luksuznim poludugodlakim krznom koje se ne zapetljava. Jedna od njenih najupečatljivijih karakteristika su spektakularne zelene oči, obrubljene crnim. Većina odgajivača kaže da je ova maca nasledila najbolje osobine svojih predaka - persijske mačke činčile i burmanske mačke.

Za porodice koje žive u stanu, bez obzira na to koliko imaju članova, ovo je idealna mačka.

Slično njenim persijskim precima, tifani će biti veoma zadovoljna ako sedi na krevetu i doteruje krzno, ali će s vremena na vreme iz nje "progovoriti" burmansko poreklo, pa će poželeti da se uključi u aktivnu igru. Ova mačka je izuzetno inteligentna i često će dočekivati porodicu na vratima.

Tifani se lako dresira, nezahtevna je i srećna što živi u toplini doma, sa porodicom koja je voli i mazi.

Tifani je teška od 3, 5 do  6,5 kg, a njen životni vek je oko 15 godina.

Tifani mačka Tifani mačka Foto: Shutterstock/Chris De Blank

Istorija rase tifani

Tifani je razvijena u Velikoj Britaniji, 80-ih godina 20. veka, i ne treba je mešati sa šantili tifani, američkom rasom. Tifani je dugodlaka maca, veoma slična burmili sa kojom je često mešaju, dok se u Australiji naziv tifani odnosi na liniju mačaka koje se smatraju dugodlakim burmilama. Tifani je dugodlaka varijanta azijske kratkodlake mačke, a za stvaranje rase prvobitno su korišćene burmanska i dugodlaka azijska mačka.

Tifani je aktivna mačka, radoznala i razigrana, ali nežna i privržena vlasniku. Voli decu, ali se ne slaže dobro sa drugim mačkama, prema kojima pokazuje otvorenu ljubomoru. Tifani će tolerisati decu i njihove nestašluke, a kad joj dosadi njihova igra, ona će jednostavno nestati. Ova mačka može da bude veoma glasna, pogotovo ako dugo ostaje sama u domu.

Ako pomisli da je ignorišete, postaće zahtevna, a ako poželi da s vlasnikom "razgovara", biće odlučna u "priči". Zbog visokog nivoa radoznalosti, tifani bi trebalo da bude u zatvorenom prostoru.

Tifani mačka Tifani mačka Foto: Shutterstock/Jilin Su

Boje i nega dlake tifani mačke

Prve mačke tifani uvek bile duboke boje čokolade, a sada su prihvatljive i druge boje, ukjučujući plavu, cimet, crnu i lila, kao i tabi i kornjačevina šare. Kao sve dugodlake rase, tifani zahteva redovnu negu i češljanje svilenkaste dlake; srećom, ovoj mački češljanje uopšte ne smeta.

Ishrana i zdravlje tifani mačke

Tifani je dugovečna maca, bez zdravstvenih problema specifičnih za rasu. Potrebne su joj redovne veterinarske kontrole i vakcinacija, kao uostalom i svim drugim mačkama kućnim ljubimcima. Policistična bolest bubrega (PKD) je nasledna bolest povezana sa činčilom, jednom od osnovnih rasa korišćenom u uzgoju tifani rase, ali odgovorni odgajivači iz svog uzgoja eliminišu problematične jednike.

Kad je reč o ishrani tifani, kvalitetna mačija hrana je izbor za nju, ali će ova mačka uživati i u poslasticama od kuvane piletine i sira. Treba izbegavati davanje kravljeg mleka, ali joj sveža voda mora uvek biti dostupna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari