• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Javanska mačka: Odlično se slaže sa decom i svim kućnim ljubimcima, ali je retka i teško se nabavlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pričljiva je na rođaku sijamku, ali je manje glasna, lako uči trikove i voli da se igra, ne trpi da ostaje sama u kući i veoma je osetljiva na anesteziju

  • 0
Javanska mačka Foto: Shutterstock/Monika Wroblewska

Javanska mačka nekada se smatrala posebnom rasom.

Izlagana je zasebno više od 30 godina, sve dok dva saveta rase za javance i balinežansku mačku nisu odlučili da one budu pod jednim standardom.

Javanka teži između tri i četiri kilograma (ženka), dok je mužjak za oko kilogram teži. Ova maca je vitka i graciozna, ali mišićava, zadnje noge su joj nešto duže od prednjih, pa su joj leđa uzdignutija.

Srodna je sa sijamskom, kolorpoint kratkodlakom i balinežanskom mačkom. Javanska mačka ima trouglasto lice i uši istog oblika, ravan i izdužen nos i oči oblika badema svetlozelene boje. Bela javanka ima plave oči, pa čak i jedno oko zeleno, a drugo plavo.

Dlaka joj je poludugačka, svilenkasta, bez poddlake i duža na vratu. Rep je čupav i liči na kićanku. Boje dlake su: bela, krem, čokoladna, smeđa, crna, "fawn" (svetlija bež), sivoplava, cimet (crvenosmeđa), lila krem, plava krem... neke javanke su sa tabi uzorkom dlake (tigraste, pegave ili poprskane šarama, i imaju oznaku u obliku slova M na čelu). Poreklom je iz SAD i može da živi duže od deset godina.

Javanac je budan, radoznao i izuzetno prijateljski raspoložen. Želi konstantno da bude kraj vlasnika i prati ga svuda (čak i u kupatilu!). Odlično se slaže sa drugim kućnim ljubimcima, bilo da su to mačke ili psi koji su tolerantni prema njima. Pričljiv je ali manje glasan od sijamske mačke. Veoma je inteligentan i lako uči trikove i igrice uz korišćenje nagrada.

Javanska mačka Foto: Shutterstock/Monika Wroblewska

Ovo je energična mačka kojoj je potrebno mnogo aktivnosti. Obezbedite joj mesta za penjanje, uključujući mačije drvo i visoke grebalice, i ponudite igračke kao što su štapići sa perjem ili štapovi za pecanje sa miševima, lopte i interaktivne igračke, uključujući slagalice.

Ne linja se se preterano. Četkanje jednom nedeljno mekanom četkom ili češljem će otkloniti mrtvu dlaku. Kupajte javanku po potrebi, svake druge nedelje podsecite joj kandže i povremeno proveravajte unutrašnjost ušiju. Ako su uši javanca crvene, upaljene ili veoma prljave, ili primetite da se mačka češe po ušima, odvedite je veterinaru.

Neke javanke su izložene riziku od genetski povezanih zdravstvenih problema. Iako su obično zdrave, mogu da razviju probleme koji su tipični za sijamsku, balijsku i kolorpoint kratkodlaku mačku. To su ukrštene oči i drugi problemi sa očima, bolesti bubrega, bolesti zuba i urođene srčane mane, uključujući hipertrofičnu kardiomiopatiju. Neki javanci mogu biti osetljivi na anesteziju, što treba znati u slučaju da mačka treba da ima neki hirurški zahvat.

Javanska mačka Foto: Shutterstock/rakhmadstudio

Javanac je atletski građen i treba da bude mršav. Ovo su prirodno aktivne mačke, pa nemaju kad da se ugoje, jer vole trčanje, penjanje i igru u zatvorenom prostoru. Ipak, obratite pažnju na težinu mačke kako biste bili sigurni da se ne prejeda. Time ćete sprečiti pojavu zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca i artritis.

Ako dugo ostajete na poslu, ovo nije mačka za vas, jer joj je potrebno mnogo pažnje, pa će patiti i postati destruktivna. Veoma teško se nabavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari