• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sokoke, mačka koja je bukvalno sišla sa drveta!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poreklom iz istoimene šume u Keniji, ova maca blistavog krzna i još sjajnjih očiju nije bolešljiva, voli porodice sa decom, brzo uči i ima reputaciju psa, jer obožava vodu, ne buni se protiv povoca i igra se kao najokretniji kucov!

  • 0
Sokoke mačija rasa Foto: Shutterstock

Sokoke je prirodna rasa mačaka, što znači da se razvila bez intervencije čoveka.

Ona je atletski građena, veoma društvena i inteligentna i isprva se zvala afrička kratkodlaka mačka.

Ime je dobila po šumi Arabuko Sokoke u Keniji, gde je živela na drvetu. Veruje se da je nekoliko mačića iz ove afričke države dovedeno u Dansku kasnih 70-ih godina prošlog veka, te je rasa tako i dospela na tlo Evrope.

Međunarodno udruženje mačaka FIFe priznalo je rasu 1993. godine.

Većina sokokea su srednje veličine i teške od 2, 7 do 4 i po kilograma.

Njihove oči su boje ćilibara ili svetlozelene, oivičene tamnom bojom na krznu.

Temperamentna "pseća" maca

Sokoke voli ljude, brzo uči trikove i vešta je u igri donošenja predmeta. Ako je ostavite samu na duže vreme, neće joj biti dobro, jer voli pažnju i konstantno prisustvo vlasnika. Odlično se uklapa u porodice sa decom. Rana socijalizacija joj je neophodna kako bi se postavile granice među članovima porodice. Nadgledajte ranu interakciju između dece i mačke!

Sokoke je dobroćudna i odlično se slaže sa ostalim kućnim ljubimcima i drugim domaćim životinjama. Često je upoređuju sa psom, ne samo zbog činjenice da je poslušna i brzo nauči da se igra “psećih” igara, već i voli vodu i ne buni se protiv šetnje na povocu.

Najbolje se snalazi u užurbanom porodičnom okruženju, gde je uvek neko dostupan za društvo ili zabavu. Ima duge noge, veoma je aktivna i radoznala, pa joj obezbedite životni prostor gde može da se penje i zadovolji prirodne nagone.

Sokoke se međusobno zbližavaju: u periodu stvaranja porodice mužjak ostaje sa ženkom i pomaže joj u gajenju podmlatka.

Sokoke mačija rasa Foto: Shutterstock

Zdrava i nezahtevna za negu

Sokoke se generalno smatra zdravom rasom, ali s vremena na vreme kontrolišite njeno zdravlje. Ne postoje zabeleženi tipični zdravstveni problemi ove rase. Prosečan životni vek je oko 15 godina.

Održavajte joj uši čistim i redovno ih pregledajte kako se ne bi nakupila nečistoća.

Sokoke ima kratku i tanku dlaku, nema poddlaku, a njeno smeđe krzno sa mramorasto-tigrastom šarom je sjajno, pripijeno uz telo i izgleda kao kora drveta.

Njuška sokokea je cigla crvene boje. Vrh njenog repa je uvek crn.

Nije zahtevna u pogledu nege. Četkanje jednom nedeljno je dovoljno za uklanjanje mrtve dlake. Što se tiče klime, sokoke voli tople regije. Ako živite u takvom okruženju, obezbedite joji dovoljno hlada i sveže vode.

Za više detalja o rasi sokoke pogledajte ovaj sjajni video!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari