• 0
 ≫ 

Zanimljivosti o sfinksu: Ovo su činjenice o nežnom, bezdlakom “mrgudu”

 ≫ 

Ona se doteruje iako je “ćelava”, koža joj je često šarena, voli dremku na suncu, ne može da živi bez maženja i druženja, jede kao mećava i skače bolje od akrobata

  • 0
Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Istaknute jagodice i široko postavljene oči sfinksa podsećaju na njegovu drevnu egipatsku imenjakinju.

Često bez ijedne dlake, umiljata mačka sfinks zaista je unikatan kućni ljubimac. Voli ljudsku pažnju i ističe se u agilnosti i trikovima uprkos krhkom izgledu.

Sfinks je odana, opuštena i odlično sarađuje sa drugim kućnim ljubimcima. Svi će se zaljubiti u njen smisao za humor i šarmantnu ličnost. Ne zaboravite da su ove mace, čiji je životni vek od osam do 14 godina, hiperaktivne i superinteligentne. Ne dozvolite da se osete zapostavljenima!

Prijatelj bez - dlake!

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinks je veoma druželjubiva rasa. Njena umiljata priroda može se objasniti potrebom da stalno bude uz vlasnika kako bi uživala u toploti.

Svi sfinksovi deluju “ćelavo”, ali su ipak dlakave: koža im je prekrivena finim dlačicama koje se ne vide uvek golim okom.

Šarena koža

Svaki sfinks poseban je po boji kože koja se razlikuje od jedinke do jedinke, a boje oponašaju oznake koje se viđaju na mačkama sa krznom. Sfinksovi postoje u crnoj, beloj, crvenoj, smeđoj i raznim višebojnim šarama kao što su kaliko i kornjačevina.

Energične i radoznale

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinksovi su razmetljiva rasa puna energije: vole da izvode akrobatske trikove i da se penju na visoka mesta. To su radoznale i nestašne mačke koje beskrajno vole svoje vlasnike, neprestano zahtevajući njihovu nepodeljenu pažnju.

Opasno sunčanje

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sve mačke vole da dremaju na suncu, pa i sfinks koji ipak ne treba da se “čvari” koliko želi. Ako izlazite iz doma, a ne želite da mu uskratite sunčanje, sklonite zavesu kako bi bezbedno uživao na suncu.

Redovna nega

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Uprkos bezdlakom telu, doterivanje je ipak svakodnevna rutina ovih mačaka. Svakodnevno ih brišite sunđerom da biste sprečili pojavu problema na koži i ujedno izbegli masne fleke na pokućstvu. Ako su izložene suncu, namažite im kožu preparatom sa zaštitnim faktorom.

Druželjubive i željne pažnje

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinksovi su veoma društveni i žude za pažnjom. Ako ćete često odsustvovati iz doma, postarajte se da imaju prijatelja. Dobro se slažu sa većinom kućnih ljubimaca, uključujući pse. Razmislite o nabavci još jedne mace iste rase.

Maženje kao omiljeni sport

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Milovanje i držanje sfinksa u naručju je nenadmašno iskustvo povezivanja u kome ćete oboje uživati. Ako imate sfinksa, verovatno će vas umilostiviti da da spava u vašem krevetu. Gledajte na to kao na besplatno grejanje!

Prirodna gipkost

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Nema boljeg načina da se zabavite sa sfinksom od izvođenja trikova! Ove mace su izuzetno okretne i vole performanse. Naučite ih da skaču kroz obruč ili da stoje na zadnjim nogama. Ne zaboravite da ih nagradite posle svakog naučenog trika!

Hrana je zakon

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Sfinks je mala mačka ogromnog apetita! Često izgleda ugojeno, ali to ne znači da ima višak kilograma. Njen metabolizam je brz pa joj treba više hrane nego prosečnoj mački.

Ponudite joj hranu i poslastice od čistog mesa i zdravog povrća kako bi imala dobro izbalansirane obroke.

Selektivni odgoj

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Da bi bila što “ćelaviija” i druželjubivija, sfinks maca je pažljivo uzgajana dok nije stvorena savršena mačka sa željenim osobinama. Sada su sfinks mačke veoma tražene i na vrhu lista najdruželjubivijih rasa.

Duhovitost im je drugo ime

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Ako vas njihov šarmantni izgled nije “kupio”, to će učiniti njihov smisao za humor. Sfinksovi su pravi majstori za ludorije.

Imaju bore od rođenja

Zanimljivosti o sfinksu Foto: Pixabay

Baš kao i sfinks, i mačke sa krznom imaju bore, samo su u prednosti što ih mogu sakriti! Nabori kod sfinksa konstantno su vidljivi, neophodno je održavati ih čistima i redovno ih prati. Tako ćete izbeći nakupljanje prljavštine i ulja. Negujte njihovu baršunasto meku kožu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari