• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačke mjauču, predu, pevuše, šište i od njihovih jauka ponekad boli glava: Ali, kad vide plen, one zvuče ovako

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačke umeju da "pričaju" sa ljudima i drugim životinjama, ali kad ugledaju plen, počinju da šapuću i mrmljaju sebi u bradu. Zašto to rade?

  • 0
Mačka oglašavanje Foto: Shutterstock/Alones

Mačke stvaraju različite zvuke kako bi komunicirale sa ljudima i životinjama oko sebe. Mjaukanje je uglavnom usmereno na ljude i znači poziv na pažnju (ili traženje hrane), dok šištanje ili režanje na druge mačke ili životinje ukazuje na stres i neprijateljski stav, piše Livescience. Ali, šta znači kad mačka počne tiho da brblja i da li je ovakvo oglašavanje povezano isključivo sa plenom?

Bihejvioristi za životinje kažu da je teško objasniti šta se tačno dešava sa mačkom, ali je izvesno da ona tako ne komunicira sa ljudima i drugim mačkama i životinjama. Nezavisnost mačaka čini ih teškim za proučavanje u laboratoriji, pa ne postoje trenutne studije koje direktno istražuju ovo ponašanje. Međutim, vlasnici mačaka i istraživači došli su do brojnih mogućih objašnjenja ovog simpatičnog brbljanja.

Jedna od pretpostavki je da mačka oglašavanjem pokazuje posebne emocije, u ovom slučaju frustraciju: ona vidi plen, ali između njih postoji prepreka. Ovo se naročito odnosi na kućne mačke koje sede pored prozora i gledaju u ptice i ponašaju se baš kao ljudi koji gunđaju kad se iznerviraju. Ova neobična mačija vokalizacija je izraz emocije koja ne mora uvek da bude negativna, ali je uvek uzbudljiva. Međutim, ne postoje naučni dokazi ove hipoteze, jer se ne zna pod kojim okolnostima mačke ovako čavrljaju.

Druga ideja je da mačke otvaraju usta i brbljaju tiho kako bi poboljšale svoje čulo mirisa: otvaranjem i zatvaranjem usta možda pokušavaju da unesu vazduh u Jakobsonov organ koji deluje kao drugi nos i omogućava mačkama da nanjuše hemikalije koje ne može svako da oseti. Usmeravanjem protoka vazduha ka ovom organu, brbljanje možda pomaže mačkama dobiju više senzornih informacija o svom okruženju.

Jedno moguće naučno objašnjenje mačijeg brbljanja je da ona tihim pričanjem nekoga imitira. Istraživači su primetili da margaj, mala pegava divlja mačka iz Južne i Centralne Amerike, oponaša oglašavanje malih majmuna koje lovi. Ona ispušta zvuke slične majmunskim, a lokalni starosedeoci kažu da grabljivci često imitiraju oglašavanje svog plena da bi ga privukli.

Mačka Foto: Shutterstock/Rikaphoto

Mačije brbljanje ima sličnost sa cvrkutom malih ptica - tipičnim plenom domaćih mačaka, pa mace možda proizvode zvuke slične ptičijim kako bi privukle plen.

Za sada ostaje misterija zbog čega mačke mrmljaju sebi u bradu i šapuću kad ugledaju plen. Istraživači smatraju da bi u razotkrivanju ove zagonetne mogli da pomognu vlasnici mačaka, posmatrajući svoje kućne ljubimce: možda bi oni mogli da uhvate situacije u kojima mačke počnu da brbljaju, uz napmenu da li to čine uisključivo kad su napolju ili i kad borave u domu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta tu nije jasno: Na plafonu rupa, a iz rupe viri mačka

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari