• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačke imaju nepogrešiv osećaj za vreme: Kako umeju da ga prepoznaju ako ne znaju da gledaju na sat

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako zaboravite da mački servirate obrok koji očekuje tačno u 18:18h, ne brinite: za manje od minute će pobesneti i podsetiti vas da ste okasnili

  • 0
Mačka i vreme Foto: Shutterstock/Elena Rozhenok

Da li mačke mogu da nam ukažu na to da smo u nečemu okasnili ili pak poranili, odnosno mogu li da nas podsete da je "vreme" za nešto?

Pisac ovih redova je vlasnik nekoliko ljubimaca, među kojima su glavni pas i mačka, i kako kaže, u njegovoj kući postoje dva glavna pravila: psu nije dozvoljeno da bude blizu kokoški, a mačka mora da dobije obrok tačno na vreme. Oba ova pravila imaju strašne posledice ako se ne poštuju: mačka tačno zna kada treba da dobije obrok, a ako njena činija ostane prazna samo par minuta kasnije nego što očekuje, vlasnik će biti alarmiran glasnim mjaukanjem, ogrebotinama i još nekim izlivima besa, u zavisnosti od toga koliko je okasnio, piše Cattitudedaily.

Ova drama dešava se zbog toga što mačka ima nepogrešiv osećaj za vreme.

Mačke su veoma inteligentne i ne iznenađuje što su savladale koncept "čitanja" vremena: one ga malo drugačije doživljavaju u odnosu na ljude, ali su sposobne da se drže rasporeda.

Unutrašnji mačiji sat

Svako živo biće, uključujući ljude i mačke, ima unutrašnji sat koji se drugačije zove cirkadijalni ritam. Ovaj potpuno prirodan i unutrašnji proces je ono što reguliše ciklus spavanja i buđenja: govori telu kad treba da spava i kada je vreme da se probudi. Ciklus se ponavlja otprilike svaka 24 sata dok se Zemlja okreće oko Sunca. Ljudski cirkadijalni ritam obično govori da spavamo noću, a da danju budemo budni, cirkadijalni ritam mačke je drugačiji. Mačke žive krepuskularno: umesto da budu najaktivnije tokom dana, njihov unutrašnji sat im govori da budu budne u zoru i sumrak; zbog toga se mačka rano ujutru pretvara u hiperaktivnu "ludaču".

Cirkadijalni ritam uglavnom kontroliše raspored spavanja mačke, ali je odgovoran za to kako mačke pokazuju vreme. Taj 24-časovni unutrašnji ciklus je njihov temelj znanja kada određene stvari treba da se dese i koliko je vremena prošlo.

Kako mačka određuje vreme

Sposobnost mačke da prepozna vreme odnosi se na uočavanje razlike između nekoliko minuta i nekoliko sati. Zato je grupa istraživača obavila studiju o tome kako su mačke reagovale kada su njihovi vlasnici odsustvovali u različito vreme. Jedna grupa mačaka bila je odvojena od vlasnika trideset minuta, a druga grupa ostala je sama četiri sata. Dok su mačke u obe grupe pokazivale malo znakova stresa dok su bile same, dve grupe su pokazale značajno drugačije ponašanje po povratku vlasnika. Mačke koje su bile same 4 sata bile su prijateljski raspoložene prema vlasnicima u odnosu na mačke koje su kraće bile same. Istraživači su zaključili da mačke mogu razlikovati kratak i dug vremenski raspon.

Mačka i vreme Foto: Shutterstock/elenafetisova

Unutrašnji i spoljašnji okidači

Mačke ne koriste satove, ali kako znaju da je vreme za večeru tačno u 18:18h? Njihova sposobnost da nas podsete na tačno vreme je pomalo paranormalna. Ponašanje i očekivanja vaše mačke mogu biti jednako pouzdani kao i svaki sat, a njihova tajna nije ni u kakvoj magiji, jer mačke određuju vreme obraćajući pažnju na unutrašnje i spoljašnje okidače.

Glad je jedan od glavnih primera unutrašnjeg vremenskog okidača koji imaju i ljudi: čak i ako ne pogledaju na sat, mogu da kažu kad se približava uobičajeno vreme ručka na osnovu gladi. Ako ove "muke" postanu upornije, može se pretpostaviti da je prošlo vreme za koji zalogaj. I mačiji stomak je usklađen s vremenom zahvaljujući "bolovima" koje proizvodi glad.

Spoljni okidači takođe mogu biti jednako korisni, kao što je položaj Sunca. Mačka primećuje kada Sunce izlazi i zalazi i može da poveže određene događaje na osnovu svog odnosa prema sumraku odnosno svitanju. Većina mačaka nauči da se njihovi vlasnici bude u vreme kada je Sunce potpuno iznad horizonta.

Spoljni okidači i vremenske oznake različite su za svako domaćinstvo. Možda vaša mačka kroz prozor vidi komšiju kako se vraća kući sat vremena pre nego što vaš automobil stigne. Na taj način mačka zna kad da vas očekuje. Ako u kući ima dece, mačke mogu odrediti vreme na osnovu njihovog dnevnog rasporeda spavanja ili povratka iz škole.

I tako mačke ne troše pamet da nauče da "čitaju" satove, već nas podsećaju na vreme posmatrajući i pamteći naše rutine.

Da li vas i vaša mačka podseća na sve ono što je na njenom dnevnom rasporedu? Pišite nam o tome!

(Telegra.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neki bi rekli da gazda sa njom postupa surovo, ali ona zapravo uživa: Mačka ima neobične sklonosti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari