• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog čega većina kućnih mačaka ne jede plen koji ulovi

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina mačaka ne lovi da bi jela, pa se vlasnici, koji od njh dobijaju mrtve životinje, pitaju da li su njihovi ljubimci samo ubice željne zabave

  • 2
Mačka i plen Foto: Shutterstock/GrooveZ

Mačke nisu preterano krupne životinje, ali njihove kandže, zubi, atletske sposobnosti i prirodni instinkt omogućavaju im da budu savršeni lovci. Prirodno je i normalno da mačke love male životinje i mnogi ljudi pretpostavljaju da one ubijaju radi hrane, ali to nije uvek slučaj.

Ne jede svaka mačka svoj plen.

U stvari, uobičajeno je da domaće mačke love, ubijaju, a zatim ostavljaju telo svoje žrtve netaknuto.

Zašto to rade? Pitate li se ponekad da li je vaš ljubimac zaista hladnokrvni ubica samo iz zabave?

Mačke slede svoj prirodni nagon

Suština je da domaće mačke love i ubijaju, jer im to nalaže instinkt. Kroz istoriju, čak i nakon što su odlučile da se pripitome i blisko žive sa ljudima, mačke su bile idealan oblik kontrole štetočina i tek nedavno smo pozvali ove životinje u naše domove da budu članovi naše porodice. To znači da su se mačke tokom većeg dela svoje istorije oslanjale na lovačke veštine da bi opstale.

Ako je mačka bila loš lovac, verovatno nije mogla da preživi i kao rezultat toga, samo najbolji lovci su živeli dovoljno dugo da se reprodukuju i prenesu gene na potomstvo. To je postepeno dovelo do toga da većina mačaka usavrši lovačke instinkte. Iako žive u domu, mačke ih s vremena na vreme pokazuju i nikad ih ne zaboravljaju.

Mačka i miš Foto: AP/Tanjug

Mačke ne love, jer dobijaju obrok na lakši način

Iako kod mačke postoji instinkt za lovom, on je samo delimično povezan sa glađu. Mačke u prošlosti su ubijale plen da bi jele, ali nisu uvek jele odmah nakon uspešnog lova. One su mogle da priušte sebi da čekaju dok ne ogladne da bi otišle ​​u lov. Lov je uspešan samo u oko 50 posto vremena, a mačke su znale da ako vide priliku, moraju da je iskoriste bez obzira na to da li su gladne ili ne. Ako bi uhvatile žrtvu, a nisu bile spremne da jedu, obično bi sakrile plen kome bi se kasnije vraćale.

Ovo ponašanje i danas je prisutno kod mačaka. Razlika je u tome što malo kućnih mačaka ogladni dovoljno da pribegne teškom poslu koji je povezan sa jedenjem mrtvog plena.

Danas je mačkama lakše da mjauknu vlasniku nakon čega dobijaju punu činiju! Iz tog razloga, mnoge kućne mačke love i ubijaju, ali ne jedu svoj plen. Veća je verovatnoća da će nešto što ulove i gricnuti ako su gladne, ali takođe znaju da njihova besplatna hrana ima dobar ukus. Njihov opstanak ne zavisi od toga da jedu ono što love, tako da većina današnjih mačaka ne lovi da bi jela.

Mačka i miš Foto: AP/Tanjug

Mačke love plen i zbog majčinskog instinkta

Drugi razlog zbog kog mačka ne jede plen mogao bi da ima veze sa njenim majčinskim instinktom. Zajedno sa prirodnim instinktom za lovom kada im se ukaže prilika, ženke mačke imaju instinkt da se brinu o članovima svoje porodice. U divljini love da pokažu svojim mačićima štra treba da rade da bi obezbedili sebi obrok i donose plen porodici koja treba da jede. Mačka majka neće sama jesti plen dok ne bude sigurna da njena porodica više nije gladna.

Čak i ako je mačka sterilisana i nikada nije imala potomstvo, ona će imati ovaj instinkt. Ali umesto da hrani mačiće, ona će pomisliti da joj je zadatak da nahrani - vlasnika i porodicu. Ona ne očekuje da vlasnik obezbeđuje plen i lovi, pa će donositi mrtve miševe, ptice i druga stvorenja kako bi bila sigurna da nećete gladovati.

Mnogi vlasnici mačaka doživeli su upravo to da im ljubimica donese mrtvu životinju u kuću, spusti je na pod ili u krilo, a zatim se ponosno skloni bez interesa da ga sama pojede. To je divan mačiji gest i znači da ona brine o vašoj dobrobiti.

Studije pokazuju da su mačke odgovorne za ubijanje milijardi malih životinja godišnje. To je ogroman broj, kad znamo da većinu njih mačke ubijaju instinktivno, a ne zbog gladi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nervozna mačka: Trese se kao da je udarila struja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka

    7. jun 2024. | 10:26

    Macke zavredjuju divljenje!!! Prelepe, mekane, mazne, nezavisne i opasne!

  • B

    12. jun 2024. | 12:08

    Tačno, mačka će doneti ulov na kućni prag, ako nema potomstvo, tu su vlasnici i to je njen doprinos čoporu. Neke će i mjaukati na ulaznim vratima, da vas dozovu, nemojte ih koristi zbog toga.