• 0
 ≫ 

Da li vam pas ili mačka donose svoj plen i kako tumačite ovaj njihov gest?

 ≫ 

Uginula ili ulovljena ptica, miš, beba kunić, leptiri i druge male životinje su pokloni koje vam ljubimac daruje od srca. Umete li da “pročitate” značenje ovih morbidnih darova?

  • 0
Morbidni pokloni koje vlasniku daruju psi i mačke

Foto Shutterstock

Znate li šta može biti zajedničko za miša, bebu kunića, pacova, pticu i nekog leptira?

Sve ove životinjke, lišene života, ko zna koliko puta su vam predstavili vaši kućni ljubimci, psi ili mačke. Da li su to pokloni, da li se vaši četvoronošci razmeću ili se nešto drugo dešava?

Da li vam pas ili mačka donose plen ili ste se našli u prostoru u koji su i oni slučajno dospeli i pronašli beživotnu životinju? Teško da bi pas rešio da unese u kuću takav plen da bi ga pojeo. Čak i mačka ponekad ne “smaže” pticu ili miša koje prethodno usmrti ili pronađe, već se s njima igra ili ih spusti pred vaše noge.

Morbidni pokloni koje vlasniku daruju psi i mačke

Foto: Pixabay

Ako se to dešava, oni najverovatnije namerno žele da s vama podele ono što su pronašli.

Zašto to čine?

Biolozi su pokušali da daju odgovor na ovo pitanje.

Motivacija za deobu

U nekim situacijama, naši ljubimci će pronaći leš neke životinje i doneti ih u dom. Pitanje više nije odakle im to, već šta da uradimo sa ovim “poklonima”?

Godine 2015, biolozi iz Kvinslenda napravili su izveštaj o tome kako su delfini „davali poklone“ u vidu ulovljene ribe ili drugih morskih stvorenja (lignji i hobotnica) ljudima koji su ih hranili. Istraživači su smatrali da je darivanje u skladu sa igrom, deljenjem plena i podučavanjem koji su kao ponašanja uočeni kod delfina, kitova i drugih "inteligentnih" vodenih sisara.

Ponašanje delfina, baš kao i darivanje koje nam priređuju kućni ljubimci, može se smatrati izrazima posebnih, bliskih odnosa između životinje i čoveka. U nekim slučajevima, ovo ponašanje može se opisati kao deo kulture tih životinja, što su biolozi zabeležili u studiji o delfinima.

Šta da uradite

Morbidni pokloni koje vlasniku daruju psi i mačke

Foto: Pixabay

Ako se ikada nađete u poziciji da vam ljubimac donese mrtvu životinju, zapamtite ova pravila.

U što kraćem roku sprovedite kontrolu na parazite. Mikroorganizmi se mogu proširiti brzinom munje i zagorčati život ne samo vama, već i životinji koju držite u domu. Posavetujte se sa veterinarom ukoliko niste sigurni koju analizu i kontrolni pregled treba da obavite.

Sprečavanje psa ili mačke da hvataju ili donose mrtve divlje životinje u vaš dom je važan deo brige o dobrobiti kućnog ljubimca. Ako znate da vaši ljubimci usmrćuju sitne životinje, trebalo bi da preduzmete sve da biste to sprečili. Efikasne mere uključuju ograničavanje prostora koji koriste kad su na otvorenom, postavljanje zvonca na ogrlici, pomno praćenje dok su napolju i preusmeravanje njihove lovačke energije na šetnje, igru i zabavne treninge. Držanje mačaka u kući će ograničiti širenje bolesti sa mrtvog plena na ljude i druge životinje.

Kad vam mačka ili pas poklone mrtvu životinju, to je njihovo normalno ponašanje koje potvrđuje da su vam privrženi. Ipak, to je i podsetnik na činjenicu da mogu napraviti veliku štetu ne samo životinjicama koje desetkuju, već i ukućanima u domu gde žive.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari