• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto se mačke međusobno ne sporazumevaju mjaukanjem?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tipično oglašavanje u vidu mjaukanja "rezervisano" je samo za ljudske prijatelje, dok se u ostalim "razgovorima" gotovo sve mačke služe mirisima, dodirima, izrazima lica i telesnim držanjem

  • 0
Mačke i sporazumevanje Foto: Pixabay/guvo59

Zašto mačke ne mjauču jedna na drugu? Odrasle mačke retko kad mjauču jedna na drugu i u čoporima divljih mačaka gotovo nikad se neće čuti ova vrsta vokalizacije. Ovo ne znači da mačke ne komuniciraju unutar svoje vrste. Oni to rade sasvim drugačije od ljudi.

Kada mačke imaju nešto da kažu jedna drugoj, one to čine dodirima, izrazima lica, položajima tela i mirisnim znakovima.

Zašto mačke mjauču na ljude?

Mačke mjauču samo u najranijem uzrastu - kao mačići - da bi majkama dale do znanja da im nešto treba. Ovo se zove manipulativno ponašanje i koristi se kao mehanizam preživljavanja.

U nekom trenutku, u procesu pripitomljavanja, mačke su naučile da mogu koristiti iste zvuke "molbe" kako bi dobile ono što žele i od ljudi koji brinu o njima. Ovo sugeriše na pomisao da one vlasnika poistovećuju sa majkom, što ima smisla s obzirom na to da im pruža pažnju, hranu, zaštitu i pomoć.

Ako ne komuniciraju mjaukanjem, kako se mačke sporazumevaju?

Mačke ne koriste glasove kao ljudi, ali su veoma ekspresivne i većina onoga što imaju da kažu mogu da prenesu jedne drugima mirisom, položajem tela, izrazima lica i dodirima.

Mačke i sporazumevanje Foto: Pixabay//habunman

Mačke međusobno komuniciraju mirisom

Kada mačka udara glavom i trlja telo o nešto, ona koristi oblik mirisne komunikacije poznat kao označavanje mirisa. Lojne žlezde duž čela, repa, usana, brade i jastučića šapa ispuštaju jedinstveni miris na površine, ljude i na druge mačke.

Drugi (grublji) oblici mirisnog obeležavanja su prskanje urinom, ispuštanje fekalne materije i isticanje analnih kesica. Istražujući ove prirodne izlučevine, druge mačke mogu da saznaju da li je to ostavio mužjak ili ženka, pa čak i da li su sterilisani ili ne.

Mačke međusobno komuniciraju izrazima lica

Mačke saopštavaju svoje raspoloženje suptilnim pokretima očima, ušima i usnama. Na primer, poluotvorene oči ukazuju na to da je mačka zadovoljna i samouverena. Kada su oči raširene i zenice se prošire, mačka izražava napetost. Direktan pogled znači da se mačka oseća ugroženom ili se sprema za borbu ili lov. Mačka koja teško diše otvorenih usta i pokazuje zube je agresivna i spremna za obračun! Kad mačka spusti uši uz lice znači da oseća pretnju. Ako trza ušima, pokazuje da je nervozna ili se priprema za lov.

Mačke i sporazumevanje Foto: Pixabay/christels

Mačke međusobno komuniciraju govorom tela

Osim složenih izraza lica, mačke telom daju do znanja kako se osećaju, posebno svojim repovima.

Visoko nošen, stabilan rep obično ukazuje na srećnu, samouverenu mačku, dok rep koji se lagano njiše aludira na društvenu mačku koja poziva na igru. Međutim, rep koji mačka nervozno pokreće levo i desno poručuje da je agresivna i spremna da se brani.

Drugi znaci kojima mačka poručuje mnogo toga su zakrivljenost leđa, spljoštenost tela, podignuto krzno i ukočen stav.

Mačke i sporazumevanje Foto: Pixabay/adinavoicu

Mačke međusobno komuniciraju i dodirima

Dodir njuškom je tradicionalni društveni pozdrav među mačkama kojim one dele mirise. Ovaj dodir omogućava drugoj mački da oseti gde je njegov mačiji prijatelj bio i kako se oseća. Slično rukovanju kod ljudi, ovim društvenim gestom mačke jedna drugu izjednačavaju.

Drugi načini sporazumevanja među mačkama

Mačke međusobno komuniciraju i glasovima: dok je mjaukanje rezervisano za mačke i mačiće, kao i za vlasnike, u drugim situacijama mačke reže, čak i urlaju, sikću i predu kad god požele da prenesu neku poruku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari