• 0
 ≫ 

Kad mačka "jodluje" i “plače”: Zašto ispušta ovakve zvuke?

 ≫ 

Verovatno ste nebrojeno puta slušali njeno čudno i alarmantno oglašavanje nalik narodnom pevanju bez reči, sa brzinskim izmenama visine tonova. Znate li šta time želi da vam saopšti?

  • 0
Mačiji plač Foto: Shutterstock

Mačke ispuštaju brojne vrste zvukova: neki su prijatni, poput predenja i mjaukanja, dok su drugi dosadni ili pak uznemirujući, poput "plakanja”.

Zašto mačke plaču? Šta time žele da “kažu” i, što je još važnije, kako da ih nateramo da ućute?

Bilo koji način mačijeg oglašavanja je način na koji one razgovaraju s nama, pokušavajući da nam nešto saopšte. Ponašajte se kao detektiv i pokušajte da eliminišete neke razloge kako biste shvatili šta je muči.

Glad ili nedostatak pažnje

Glad kao mogući razlog mačijem plakanju najlakše je isključiti. Ako mačka ima dovoljno hrane, ali i pored toga i dalje “kuka”, glad verovatno nije uzrok njenom oglašavanju. Iako su poznate kao usamljenici, mačke ipak vole pažnju. Ukoliko ste u poslednje vreme često odsustvovali iz kuće ili se ne igrate ili ne mazite s njom, posvetite joj više vremena.

Mačiji plač Foto: Shutterstock

Hormoni, bolovi ili demencija

Većina ljudi poistovećuje mačiji plač sa sezonom parenja. Dok se pare, mačke se oglašavaju najjezivijim zvucima koji deluju uznemirujuće na ljude. Ne treba zaboraviti da je to prirodno i sasvim normalno u njihovom svetu. Ako vaša mačka nije sterilisana, možda je spremna za ljubavni susret, pa razmislite o sterilizaciji. Osim toga, mačka će plakati ako trpi bolove. Pošto su šampioni u prikrivanju bolova, ostaje sumnja na sve i svašta: od povreda do bolesti. Isključite medicinske uzroke “plakanja”: odvedite mačku kod veterinara koji će obaviti kompletan pregled, uključujući i analize krvi i urina, kako bi se uverio da bolest nije uzrok mačijem “jodlovanju”. Jedan od uzroka plakanja je i pojačan rad štitne žlezde.

Ako imate stariju mačku, kognitivna disfunkcija (poznata i kao mačja demencija) može je naterati da "brizne u plač". Mačke zapravo ne shvataju šta im se dešava, ali lako zaplaču! Ovo se često dešava noću, pa ih hranite lako svarljivim obrokom pre spavanja kako ne bi ogladnele usred noći. Stvorite im prostor za opuštanje i obogatite njihovu okolinu penjalicama i novim zanimacijama koje će ih zamoriti tokom dana.

Dosadna svakodnevica

Mačke vole da im svakodnevica bude obogaćena dešavanjima, pa će “plačem reći" ako im je dosadno. Vlasnicima je ponekad teško da naprave konstantno interesantan zabavni park za mačke u zatvorenom kućnom prostoru. Neke mačke su mirnije, dok druge žele više zabave. Ako shvatite da vaša mačka žudi da provede vreme napolju, razmislite o postavljanju bezbednosne ograde ili nabavci jakog kaveza gde će boraviti i biti sigurna iako nije u domu.

Problematično ponašanje

Ako ništa ne ukazuje na medicinski problem, a radi se o mlađoj maci, preterano plakanje može biti znak problema u ponašanju. Vodite evidenciju njenih aktivnosti, zapišite koliko puta se “zaplače” i pokušajte da to povežete sa nečim. Neki okidač mora postojati. Ako ste imali bilo kakve promene u domaćinstvu, poput dolaska novog člana, rođenja deteta, selidbe ili razvoda, mačka će “plakati” usled stresa ili anksioznosti. Povremeno proverite da u blizini vaše mačke nije maca lutalica koja je mami i uznemirava.

Ukoliko mačka nastavi da “plače” i time pogoršava kvalitet vašeg i njenog života, a niste u stanju da detektujete šta je okidač, obratite se veterinaru koji se bavi problemima ponašanja mačaka. Možda će on uspeti da otkrije osnovni uzrok mačijeg plača i pomoći da rešite problem.

Da li ste i sami imali probleme sa plačljivom macom i ako jeste, da li ste i kako to rešili? Podelite sa nama svoje iskustvo!

Šta kažete na vokalno umeće naših jutjuberki sa VIDEO snimaka?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari