• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oči su ogledalo duše, pa ako želite da saznate šta mačka misli, zagledajte se u njih i čitajte...

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačiji pogled može da bude fokusiran i intenzivan, nasumičan ili nonšalantan, ali sve ono što želi da poruči očima ona će "začiniti" i položajem tela, repa, pa čak i vokalizacijom

  • 0
Govor mačijih očiju Foto: Shutterstock/mlight

Psi su kućni ljubimci koje obično lako "pročitamo", jer govor njihovog tela i izrazi lica mogu da nam daju gotovo precizne poruke o tome šta osećaju ili žele. Mačke su, s druge strane, poznate po svojoj emocionalnoj neodređenosti i nepokolebljivosti.

Ipak, i mačke imaju odličnu sposobnost izražavanja koju vlasnik treba da nauči da "pročita". Zasad ih mnogi vlasnici pogrešno tumače ili se ne udubljuju previše kako bi shvatili šta im mačke poručuju.

Mačke ne prenose poruke čoveku samo mjaukanjem i različitim pokretima repova. Mačke i predu, trepću, viču, "jodluju" kako bi nam "rekle" "zdravo“, "uzmi me u naručje", ali i "beži".

Vlasnici priznaju da uglavnom shvataju sve ove pokušaje mačije komunikacije, iako su oni često dvosmisleni. Međutim, komunikacija koju mačke ostvaruju očima gotovo svi zanemaruju.

Mačka govori očima, pa će pravac u kome gleda usmeriti vlasnika na predmet njene pažnje. Ali, mačiji pogledi mogu da se se razlikuju. Neki su intenzivni i fokusirani, dok su drugi nasumični i nonšalantni. Kada mačka gleda i pritom ne trepće, pitate se da li želi nešto od vas ili je ljuta?

I jedno i drugo može da bude istina. Iako fiksiran pogled i ukočeno držanje tela mogu da znače neprijateljski stav, isti pogled mogao bi da traži maženje ili neki drugi oblik pažnje, ukoliko ga pokazuje opštena mačka koja prede.

Ono što mačke žele da kažu često je određeno položajem očnih kapaka i širenjem očiju. Poruke variraju od suptilnih do otvorenih i potpomažu ih položaj repa, ušiju i nakostrešene dlake.

Evo kako da tumačite mačije poglede i namigivanje, buljenje, žmirkanje, pa i druge nesvakidašnje položaje njenih očiju.

Uzbuđenje

Svako snažno emocionalno uzbuđenje – strah, bes, zadovoljstvo – može rezultirati iznenadnim širenjem zenica. Mačije zenice postaju velike (toliko da joj oči deluju crne) tokom posete veterinaru ili kada se napolju čuju glasni zvuci. Dešava se da mačka iskolači oči i da njene zenice poprime okrugao oblik ako u dom dovedete još jednu mačku.

Govor mačijih očiju Foto: Shutterstock/plus69

Poverenje

Otvorene oči, u kombinaciji sa opuštenim ili pokornim držanjem tela, mogu biti pokazatelj velikog poverenja u vlasnika. Na primer, mačke koje udaraju glavom u vaše obraze ili isto čine psu koji im je prijatelj, tim potezima ukazuju na poverenje, možda čak i ljubav prema određenom biću.

Govor mačijih očiju Foto: Shutterstock/Andrey Cherepanov

Dominacija

Mačije oči koje gledaju netremice iz daljine ukazuju na želju za kontrolom, dominacijom ili čak predočavaju njenu agresivnost. Vlasnici često ne prepoznaju ovo suptilno ponašanje. Pogledom bez treptanja mačka može da upozori i spreči druge mačke da se približe "vlasničkom" putu do činija za hranu, posude sa posipom ili drugim bitnim delovima njene teritorije.

Agresija

Pogled očiju koje vire iz uskih proreza ukazuje na jaku emociju - strah ili agresiju. Žmirkanje takođe štiti oči od potencijalnih kandži protivničke mačke. Izbegavajte direktan pogled sa mačkom koja vas ovako posmatra: u suprotnom biste mogli da budete napadnuti.

Mačka i položaj za spavanje Foto: PIxabay/Dagaroszkowska

Pogled koji “ljubi”

Opuštena mačka koja vam bezuslovno veruje ima opuštene kapke i deluje pospano. Pokušajte da joj pošaljete "mačiji poljubac“: uputite joj sanjivi pogled i polako "trepnite".

Ako mačka uzvrati treptanjem, znajte da vas je počastila najiskrenijim poljupcem i najdubljom naklonošću!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari