• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačke mogu da pokažu 276 izraza lica i skoro polovina je prijateljska, rezultat je najnovijeg istraživanja

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačke su majstori prerušavanja i umeju sjajno da se pretvaraju da su hladnokrvne i nezainteresovane, ali ne mogu da sakriju svoja prava osećanja koja su izdajnički ispisana na njihovim licima

  • 0
Mačka može da napravi 276 izraza lica Foto: Freepik/wirestock

Mačke umeju sjajno da se pretvaraju da su hladnokrvne i nezainteresovane, ali ne mogu da sakriju svoja prava osećanja koja su izdajnički ispisana na njihovim licima.

Vlasnici mačaka dugo su verovali da njihove kućne ljubimice govorom tela "saopštavaju" svoje simpatije ali i ono što im ne prija. U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Behavioral Processes, istraživači su identifikovali neverovatnih 276 različitih izraza lica koje mačke prave kada su u međusobnoj interakciji.

"Mačke su veoma izražajne životinje", kaže koautorka studije dr Britani Florkjevič, evolucioni psiholog na koledžu Lion u Bejtsvilu (Arkanzas). "Ljude koji imaju mačke to verovatno neće iznenaditi, ali zaprepašćuje broj izraza koje prave, posebno kada se to uporedi sa drugim vrstama životinja. Giboni, na primer, imaju samo 80 izraza, dok šimpanze imaju više od 300. Dakle, mačke imaju raznovrstan i bogat repertoar izraza lica."

Iako se studija nije bavila tačnim značenjem svakog od 276 izraza, studija nudi naznake koji su izrazi prijateljski, a koji nisu, što će pomoći vlasnicima da "dekodiraju" ponašanje svojih mačaka. Treba imati na umu da se studija fokusirala na interakcije mačaka, a ne međusobne odnose između mačke i čoveka.

Evo šta studija otkriva o interakcijama između mačaka.

Mačka može da napravi 276 izraza lica Foto: Freepik/wirestock

Kako je sprovedeno istraživanje o izrazima lica kod mačaka

Florkjevič i koautorka studije Loren Skot proučavale su 53 odrasle mačke u mačijem kafeu Lounge u Los Anđelesu.

"Kafei za mačke su savršeni za ovakvu vrstu istraživanja“, kaže Florkjevič i dodaje da mačke tamo mogu slobodno da komuniciraju jedna sa drugom i otvoreno pokazuju spontane, prirodne interakcije.

Od avgusta 2021. do juna 2022. Skot je provela oko 150 sati u kafiću i snimila 194 minuta materijala koji prikazuje izraze mačijih lica. Jedna od prepreka bilo je to što se mačke brzo kreću, pa je bilo teško predvideti njihove pokrete i snimati ih pri spontanim interakcijama.

Istraživači su kodirali snimke pomoću "Facial Action Coding Sistems" (FACS), alatke za identifikaciju suptilnih pokreta mišića lica ili "akcionih jedinica" (AU).

"Reč je o širenju i sužavanju zenica, o brkovima koji se kreću gore, dole, napred ili nazad, o ušima koje su usmerene napred ili su polegle uz glavu, o uglovima usana koje se povijaju unazad, o borama na nosu....", kaže Florkjevič. "To je kombinacija pokreta koji stvaraju izraz lica: kodiranjem video snimaka identifikovali smo mnoštvo različitih izraza lica i shvatili koji su povezani sa prijateljskim interakcijama, a koji znače neprijateljstvo u najavi."

Mačka može da napravi 276 izraza lica Foto: Freepik/Comp focus

Šta je studija otkrila o izrazima lica mačaka

Florkjevič i Skot su identifikovali 26 različitih AU koji su proizveli ukupno 276 kombinacija izraza lica. I dok su istraživači bili impresionirani ogromnim brojem izraza lica koje mačke prave, zapanjilo ih je koliko je izraza bilo prijateljsko!

Od 276 izraza, 45,7 posto je viđeno u prijateljskom kontekstu, kao kada je mačka pozivala drugu mačku da se igra ili timari, a 37 procenata je bilo manje dobronamernih i često ih je pratilo agresivno ili odbrambeno ponašanje.

Otkriće sugeriše da je pripitomljavanje verovatno imalo ulogu u razvoju širokog spektra izraza mačijih lica. Kako su domaće mačke evoluirale, morale su da nauče da komuniciraju ne samo sa ljudima već i sa drugim mačkama u domaćinstvu. Čak su i mačke na otvorenom naučile da se okupljaju u kolonije kako bi sebi priuštile veći pristup izvorima hrane i zaštitu od predatora.

"Domaće mačke su društveno fleksibilne u poređenju sa usamljenim, divljim mačkama", kaže Florkjevič, koja smatra da je širok spektar izraza lica bio odlična osnova za razne vrste društvenih interakcija.

Mačka može da napravi 276 izraza lica Foto: Freepik/wirestock

Šta treba da "pročitate" iz izraza lica vaše mačke

Autorke studije Florkjevič i Skot već su dobile ponude programera koji im predlažu da svoje istraživanje pretvore u aplikaciju, neku vrstu Google prevodioca za mačke. Ipak, istraživačice kažu da imaju još posla, a to je utvrđivanje značenja svih 276 izraza lica. Za sada, one savetuju vlasnicima da iz ključnih pokreta mišića lica utvrde da li su mačke prijateljski raspoložene prema drugoj mački ili je u pitanju suprotno osećanje koje nagoveštava sukob.

"Položaj ušiju, kretanje brkova i usta, kao i suženje zenica su ono na šta treba obratiti pažnju kada želite da saznate da li je reč o prijateljskom ili neprijateljskom izrazu, “, kaže Florkjevič. "Prijateljski raspoložena mačka će pomeriti uši i brkove napred prema drugoj mački, a ponekad će zatvoriti oči. Tokom neprijateljskih interakcija njene uši će se povući unazad, oči će biti razrogačene, a zenice sužene i pritom će oblizivati usta".

Mačka može da napravi 276 izraza lica Foto: Freepik/wirestock

Kako vlasnici mačaka mogu da iskoriste ove informacije

Florkjevič i Skot planiraju dodatne istraživačke studije o izrazima mačaka, jer će time pomoći vlasnicima mačaka i azilima da bolje razumeju odnose između mačaka.

"Nadamo se da će vlasnici koji planiraju da udome drugu, treću ili četvrtu mačku iskoristiti ove informacije da bi procenili odnose između mačaka. Saznanja o značenju izraza lica će im pomoći da odluče koju mačku bi trebalo da udome", kaže Florkjevič. Ona je već primenila ova saznanja nakon što je udomila prvu mačku Čar kojoj je nedavno predstavila drugu mačku - Darta Vejdera.

"Na njenom licu videla sam neke pokrete mišića lica koje smo primetili u našoj studiji“, kaže ona.

"Čarine uši i njeni brkovi su išli napred kada je njušila Vejdera. Bila je veoma radoznala. A kada se prišunjao i nasrnuo na nju, uši su joj se vratile, zenice su joj se suzile i oblizala je usne, pa sam rekla da je vreme da se razdvoje. Bio je to sjajan način da se proceni u kojoj fazi upoznavanja se Čar osećala prijatno. Nadam se da će i drugim budućim vlasnicima mačaka to biti od koristi", dodaje Florkjevič.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari