• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmatrajte mačke, kažu naučnici, i moći ćete da prepoznate kad se igraju, a kad se spremaju za tuču

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlade mačke koje se prevrću bez oglašavanja se igraju, a one koje prave duže pauze, upućuju glasovne “pretnje” i jure se najverovatnije će se potući

  • 0
Od mačije igre do svađe Foto: Pixabay

Naučnici su otkrili načine da razlikuju razigrane i agresivne interakcije između mačaka.

Zahvaljujući tome, vlasnici mačaka mogu da prepoznaju razliku između igre i istinske borbe kod svojih ljubimaca, piše Independent.

Nedavno objavljeno istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, sugeriše da mačke koje učestvuju u igri-mešavini razigranog i agresivnog ponašanja začas mogu da je pretvore u krvavu borbu ako ih vlasnici ne kontrolišu.

Istraživanje u kome je učestvovala i Noema Gajdoš-Kmecova sa Univerziteta za veterinu i farmaciju u Košicama, u Slovačkoj, sastojalo se od pregleda više od 100 video snimaka sa Jutjuba ali i vlasničkih videa sa interakcijama između 210 mačaka.

Uočeno je šest tipova kategorija mačijih ponašanja, uključujući rvanje, jurnjavu i oglašavanje, što je korišćeno za procenu situacija.

Pregledajući iste video zapise, drugi autori u studiji su definisali tri načina interakcije među mačkama koje su bile “razigrane“, “agresivne” i “srednje“ (mešavina razigranog i agresivnog ponašanja).

Rezultati studije pokazuju da je više od polovine mačaka ispoljilo razigrane interakcije, oko 29 odsto označeno je kao agresivno, a 15 odsto kao srednje.

Rvanje među mačkama bilo je najuočljivije u razigranoj grupi, dok su oglašavanje i jurcanje bili povezani sa agresivnim mačkama, kažu naučnici.

Srednja grupa, iako je imala karakteristike obe krajnje grupe, više je “naginjala” razigranim macama. Mačke iz srednje grupe pokazivale su i druga ponašanja, poput ležanja na leđima sa stomakom nagore, šunjanja i međusobnog doterivanja.

Naučnici smatraju da mešavina razigranog i agresivnog ponašanja može ukazivati na kratkoročno neslaganje u društvenom ponašanju mačaka, a ne “prekide” u komunikaciji.

“Ovo bi moglo eskalirati u agresivan susret, ali ne odražava nužno prekid i slom u društvenim odnosima, već kratkoročno neslaganje koje se odnosi na mačije prioritete”, piše u studiji.

Mlade mačke koje se igraju i prevrću jedna drugu, ali ne ispuštaju glasove, “najverovatnije se igraju“, kažu naučnici. Međutim, kada mačke prave duže neaktivne pauze, oglašavaju se i počnu da se jure, to lako može da rezultira agresijom.

Istraživači upozoravaju da se mačije interakcije mogu razlikovati iz dana u dan, ili čak od jedne prilike u toku dana do druge.

Zbog toga, oni pozivaju vlasnike mačaka da “pročitaju” potencijalnu napetost između mačaka.

Samo njihovo tačno razumevanje može pomoći da se izbegnu eskalacija sukoba i potencijalne povrede.

Kako u praksi izgleda i zvuči mačija bitka... Pogledajte i poslušajte sami!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari