• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li vaša mačka voli da vam gricka kosu: Evo zašto to radi i kako da je odvratite od ove navike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Želja za igrom jedan je od razloga koji motivišu macu da se na ovaj način igra sa vlasnikovom kosom, ali postoje i ozbiljniji porivi, pa čak i zdravstvene tegobe, zbog kojih mačka želi da žvaće vaše pramenove

  • 0
Mačija navika da gricka kosu vlasnika Foto: Shutterstock/Denis Val

Mačiji jezik prekriven je stotinama sićušnih “bodlji”, poznatijih kao papile.

Papile funkcionišu kao visokosofisticirani ugrađeni češljevi kojim mačka samostalno neguje krzno, čuvajući ga od parazita i zapetljavanja.

Ali šta da pomisli vlasnik kad mačka iznenada počne da koristi jezik da bi "sređivala" njegovu kosu? Štaviše, šta ako počne ne samo da je licka, već i da je gricka?

Četiri razloga zbog kojih mačka liže ili gricka vlasnikovu kosu

Ako mačka liže ili grize pramenove vaše kose, postoje četiri razloga ove njene navike.

Pokazuje da vas voli

Mačka upotrebljava jezik ne samo za svoju ličnu higijenu, već njime sređuje i mačke koje smatra prijateljima. Ovo je i jedan oblik vezivanja mačaka koje se u tom činu usredsređuju na "pranje" krzna oko glave i vrata. Zato i ima smisla kad mačka pokušava da to uradi i na vašoj kosi. Dakle, ako vam mačka liže kosu, time ona pokazuje naklonost.

Želi da se igra

Možda ste primetili da mačke vole da se igraju sa resama na igračkama. Upravo tako ona vidi i vašu kosu, kao odličnu igračku.

Traži vašu pažnju

Lizanjem ili grickanjem pramenova vaše kose mačka najverovatnije želi da obratite pažnju na nju. A kad shvati da njen pokušaj daje rezultate, velika je verovatnoća da će to ponoviti.

Grickanje kose je smiruje

Motivi ove mačije navike mogu biti i ozbiljniji. Preterana nega, pogotovo samohigijena, često može da ukaže na stres ili dermatitis. Ako na mačkinom krznu postoje "ćelave" regije ili maca stalno liže vas, nameštaj ili druge predmete, potražite stručnu pomoć da biste proverili da li maca ima neke fizičke ili emocionalne probleme. Recimo, ako ste se nedavno preselili ili je u dom stigao novi član porodice, bilo čovek bilo životinja, postoji šansa da je preterano lizanje kod mačke povezano sa stresom.

Mačija navika da gricka kosu vlasnika Foto: Shutterstock/Valeri Luzina

Zašto mačka gricka vašu kosu?

Mačka koja uživa u tome da licka ili gricka vašu kosu može povremeno da proguta malo dlake.

Ipak, mačka koja namerno i konstantno gricka i guta ljudske dlake sa poda, sa češljeva ili sa vaše kose možda pati od stanja koje se zove pika.

Pika se definiše kao uporno grizenje, žvakanje i konzumiranje nejestivih supstanci ili predmeta. Osnovni medicinski problemi zbog kojih se pika javlja su nedostaci u ishrani i problemi u ponašanju (dosada, anksioznost...).

Pika se viđa kod određenih rasa mačaka, kao što su burmanske, sijamske i tonkineze, ali svaka mačka može razviti piku.

Ukoliko se ispostavi da mačka jede vašu kosu jer pati od pike, odvedite je veterinaru koji će utvrditi uzrok ovog ponašanja i sprečiti blokadu creva koja se često javlja usled nemogućnosti varenja dlake.

Mačija navika da gricka kosu vlasnika Foto: Shutterstock/Dmitry Lobanov

Šta da radite ako mačka nastavi da gricka vašu kosu?

Dešifrovanje motivacije ovog neželjenog mačijeg ponašanja važno je za razumevanje nastajanja te navike.

Bez obzira da li to radi iz ljubavi prema vama, razigranosti ili želje za pažnjom, preusmeravanje pažnje može da je odvrati od grickanja vaše kose.

Ponudite maci omiljene poslastice, igračke, hranu koju voli ili drugi zanimljiv predmet kad god pokuša da gricne pramen vaše kose.

Samo na taj način ćete joj preusmeriti pažnju i ona će svoj jezik i zubiće iskoristiti na drugi način.

Ako se mačka koristi lukavstvom i svoju naviku sprovodi dok spavate, ima rešenja i za to: stavite na glavu kapu za kupanje. Ovo će je odvratiti od grickanja vaše kose, pa će morati da zaboravi na svoj "fetiš".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari