• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istina ili pretpostavka: Da li mačke zaista odlaze iz doma kako bi uginule u samoći?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke bolesne mace vole da budu uz svoje ljude ili druge kućne ljubimce, jer se osećaju sigurnije, dok druge biraju da se osame i odlaze na nepristupačna i mirna mesta gde pate ili umiru u tišini

  • 1
Mačke odlaze iz kuće da bi uginule u samoći

Foto: Shutterstock

Da li ste čuli priču o bolesnoj ili staroj mački koja je jednog dana jednostavno  - nestala?

To navodi ljude da poveruju u drevne pripovesti i pretpostavke da mačke odlaze iz doma kako bi uginule.

Da li je ovo istina?

Neće se sve mačke sakriti kada predosete smrt. Nažalost, mnogi vlasnici bili su svedoci uginuća svojih kućnih ljubimica.

Mnoge mačke žele da budu u blizini svojih ljudi kad su bolesne ili provode mnogo vremena u spavanju. One su individualci i imaju običaj da se ponašaju različito kad osete da im nije dobro.

Neke mace intenzivije traže naše društvo, ili prisustvo drugih kućnih ljubimaca, dok druge više vole da budu same, na nekom tihom mestu.

Znaju li mačke da umiru?

Mačke odlaze iz kuće da bi uginule u samoći

Foto: Shutterstock

Dezmond Moris u svojoj knjizi "Cat World – A Feline Enciclopedia" piše da mačke imaju prednost u odnosu na ljude u pogledu smrti, jer ne znaju šta je to.

One odlaze nekud i kriju se, jer su bolesne i osećaju se ranjivo. Ovo ima savršenog smisla sa evolucione tačke gledišta. U divljoj prirodi život je veoma okrutan, a mačke znaju da postoje predatori koji traže ili čekaju slabe, bolesne i ranjene životinje, jer su lakši plen.

Ovo objašnjava i činjenicu da se mačke ozbiljno razbole pre nego što se pojave očigledni znaci oboljenja. One su majstori da sakriju znake bolesti i slabosti, jer ne žele da se otkrivaju predatorima koji ih love.

Iz tog razloga će skotne mačke tražiti mirno i udaljeno mesto da bi donele mačiće na svet i brinule o njima. I mama maca i njene bebe su ranjive u ovoj fazi života i žele da ostanu skrivene od svih potencijalnih opasnosti.

Mačke se kriju kada predosete bolest ili smrt kako bi bile same. Bolesna mačka se ne oseća dobro i više voli da bude na tihom i mračnom mestu kako bi mogla mirno da spava.

Kriju se i bolesne i povređene mačke

Mačke odlaze iz kuće da bi uginule u samoći

Foto: Shutterstock

Verovatno ste čuli priče o tome kako su vlasnici nenamerno povređivali svoje mačke. Tako je jedan čovek kućnu mezimicu slučajno pregazio autom. Čim je shvatio šta je učinio, potražio je pogledom mačku koja je pobegla u susedno dvorište. Nakon mnogo traženja, pronašao ju je kako se krije u nekom rastinju.

Srećom, mački je preostalo još osam života.

Da su povrede bile ozbiljnije, mačka bi verovatno uginula na mestu gde je pronađena. Ona je znala da je bila povređena, pa je otišla dalje kako bi se sakrila i oporavljala u tišini.

Dakle, ne odlaze iz doma i ne skrivaju se samo mačke koje predosećaju svoju smrt, već i mace koje pretrpe povrede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari