• 0
 ≫ 

Ne, to nije uvek znak da su srećne: Zašto vaša mačka prede?

 ≫ 

Da li ste se ikada zapitali zašto mačka uopšte prede?

  • 0
mačka, cat Pixabay.com

U trenucima kada ste tužni ili bolesni, izležavanje u krevetu sa mačkom koja se šćućurila pored vas čini se kao najbolje rešenje. Zvuk mačke kako prede i vibracija koju osećate na svom stomaku ili grudima je najbolja vrsta meditacije. Međutim, ono što ne znate jeste da mačke predu stalno, čak i kada ih ne čujete...

Većina ljudi misli da mačke predu kako bi pokazale svoje zadovoljstvo, jer to često rade kada ih češkate ili im dajte njihovu omiljenu poslasticu. Ipak, to što mačke predu ne znači da su u odličnom raspoloženju, naprotiv. Mnogi veruju da mačka prede iz zadovoljstva jer je držite u naručju, a možda je samo anksiozna i želi da je spustite što pre, piše portal We love cats and kittens.

Kako onda da shvatite zašto mačka prede?

Mačke tako komuniciraju

Baš kao i kad mjauču, mačke izražavaju svoje raspoloženje tako što predu. To je možda i najčešći oblik da mace izraze svoje raspoloženje. Ipak, za razliku od psa koji kada su srećni mašu repom, predenje ne znači uvek da je mačka zadovoljna i srećna.

Istraživanja pokazuju da mačke zaista predu kada su srećne, međutim, na taj način izražavaju i strah ili pokazuju da su pod stresom. Predenje je mačiji odbrambeni mehanizam, način na koji mačka pokušava da umiri sebe kada je pod stresom.

To što predenje mačke vas čini mirnijim, čini i njih. Najbolji način da shvatite da mačke mnogo češće predu kada su pod stresom jeste da ih poslušate kada ih odvedete kod veterinara...

Isto tako, one na ovaj način komuniciraju sa svetom oko sebe. Kada se maci, mačka takođe prede, to je njen način da umiri bol. Isto tako, nastaviće da prede da bi prizvala svoje mačiće, koji su po rođenju slepi i gluvi. Predenjem će im objasniti gde se ona nalazi kako bi mačići došli da sisaju.

Mačići Printscreen

Kako mačka prede

Pre nego što krenemo dalje da se bavimo teorijom zašto mačke predu, okrenućemo se naučnim istraživanjima koja pokazuju da su mišići mačke ti koji stvaraju zvuk predenja.

Dijafragma i mišići grkljana deluju sinhronizovano dok se mačka meškolji, stvarajući zvuk prilikom udisaja i izdisaja. Međutim, teško je reći kako nervni sistem vaše mačke kontroliše ove zvuke. Prema rečima stručnjaka, zvuk predenja dolazi od signala u mozgu mačke koji podstiču nenamensku reakciju. To je baš kao i kad se smete kad ugledate ili čujete nešto smešno ili se smejete kad ste srećni.

Zašto ovo radi?

Iako često mačka prede kada je zadovoljna, veoma često na taj način izražava stres, činjenicu da je gladna, da je nešto boli ili da je anksiozna. Činjenica je da je svaka mačka drugačija. Što bolje poznajete svoju mačku i njen karakter, lakše ćete znati da uočite razliku - da li prede zato što je srećna, ili joj nešto nije po volji.

Ono što je činjenica jeste da ovaj proces umiruje vašeg ljubimca i ispušta "dobre hemikalije", baš kao što trčanje pospešuje lučenje endorfina kod ljudi. Naučnici veruju da mačke predu da bi umirile sebe.

Studije pokazuju da vibracije celog tela u određenoj frekvenciji u mačjem telu takođe mogu da povećaju šanse da se mačka izleči ili umiri tegobe. Da možda vam zvuči čudno, ali čak su i astronauti iz NASA-e koristili vibracionu terapiju kako bi podržali gustoću kostiju i učinili da se udobnije osećaju u svemiru.

Mačka, mačići Mačići počinju da predu drugog dana po rođenju Foto: Pixabay

Istraživanja objavljena u magazinu Current Biology journal pokazuju da mačke glasnije predu kada pokušavaju od vlasnika da iskamče hranu. Interesantno je da frekvencija vibracije u tom trenutku iznosi između 220 i 520HZ. Otkrićemo vam da zvuk bebinog plača iznosi između 300 i 600 HZ.

Komunikacija sa mladuncima

Prvi i osnovni razlog zašto mačke predu jeste komunikacija sa mačićima. Kao što smo već rekli, mačići su slepi i gluvi po rođenju, pa mame predenjem objašnjavaju gde se nalaze. Mačići osećaju vibraciju majke i prilaze izvoru vibracije, jer tu ih čeka hrana.

Ukoliko imate mačku koja će svakog časa da se omaci, obratite pažnju kako će mačići drugog dana po rođenju i sama početi da predu. Na taj način objašnjavaju mami da su zadovoljni i da su srećni što ih hrani.

U slučaju velikih mačaka, predenje je bolji način komunikacije, jer bi mjaukanje i cviljenje otkrilo predatoru njihov položaj, i bile bi mnogo ugroženije.

Mačka, mačići Foto: Pixabay

Traži pažnju

Iako ćete mnogo češće čuti mačku da mjauče da bi privukla vašu pažnju, činjenica je da ona više koristi predenje da bi to dobila, i od vas i od drugih mačaka. Mačići predenjem iskazuju zadovoljstvo majci kada ih liže ili hrani, a brzo uče i da je predenje način da sebe i druge oko sebe umire.

Ipak, ovde postoji jedan trik. Mačka je svesna da vama prija njeno predenje. Te, ukoliko joj udovoljite maženjem svaki put kada prede, očekujte da će to činiti stalno ne bi li se ovajdila. Što je više ignorišete to će ona početi da prede sve jače ne bi li privukla vašu pažnju.

Predenje kao trening

Ukoliko ste vlasnik mačke, primetićete da ona većinu dana prespava. Da, to je način da očuva svoj energiju. Ipak, čak i do spava, mačka prede. Kao što smo rekli, za to koristi mišiće i ovo je način da njeni mišići stalno budu zdravi i u formi, a da pritom ne mora mnogo da se trudi.

Prirodan lek

Predenje kod mačaka izaziva lučenje endorfina što im ublažava bol, ukoliko ga imaju. Takođe, stalno pokretanje mišića, bar i minimalno čini da njihovo telo bude u formi, olakšava im disanje i "vida unutrašnje rane". U normalnom stanju mačka prede na frekvenciji od 25 do 150HZ. Istu jačinu vibracije koriste lekari prilikom lečenja bolesti kostiju...

Ne mogu sve mačke da predu

Možda će vam ova informacija zvučati kao iznenađenje, ali ne mogu sve mačke da predu. Naime, mačke koje mogu da riču ne predu. Razlog za to je što su grkljan i dijafragma mačke koja može da pusti urlik drugačiji od mačaka koje predu. Recimo lavovi imaju manje fleksibilan grkljan, što im dozvoljava da riču, ali im zato predenje mnogo teško ide.

I neke kućne mačke imaju manje fleksibilan grkljan, zato ih nikada nećete čuti kako glasno predu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari