• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogu li se mačke “predozirati” mačijom travom? Evo šta o tome kažu veterinari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne postoji ništa slično neverovatnoj reakciji maca koje udahnu miris ove biljke ili je ponekad gricnu. Ipak, pojedini vlasnici se pitaju može li veća količina “srećnih feromona” da naškodi kućnoj ljubimici

  • 0
Mačija trava i zavisnost

Foto: Shutterstock

Ne postoji ništa slično neverovatnoj reakciji koju mnoge mačke imaju na dejstvo mačije trave.

Većina mačaka će ih grickati i udisati, trljati se o njih, a potom se kotrljati, vokalizirati i pokazati izuzetnu hiperaktivnost!

Izgleda da ova trava može da izludi mačke!

Ipak, efekti su kratkotrajni (oko 30 minuta), ali tih pola sata će biti zaista zabavan deo interakcije sa vašom kućnom ljubimicom.

S obzirom na tako intenzivne reakcije posle konzumiranja ove biljke, nije nerazumno zapitati se: da li mačka može da se “predozira” mačijom travom?

Šta je mačija trava?

Mačija trava je biljka iz porodice mente, latinskog imena Nepeta cataria. Raste u svim regijama sveta, a njen ekstrakt može da se “flašira“ i koristi u mnogim igračkama i proizvodima za mačke.

Možete je i uzgajati, a potom osušiti lišće i uvek imati omiljenu razonodu za vašu mačku.

Kako deluje mačija trava?

Mačija trava i zavisnost

Foto: Shutterstock

Ova biljka izaziva euforično ponašanje, jer je njen aktivni sastojak organsko jedinjenje nepetalakton iz listova i stabljika.

Kad mačka udahne miris biljke, pokreću se “srećni receptori” u mozgu i izazivaju jake euforične reakcije. Smatra se da je to ekvivalent dejstvu psihoaktivne supstance na čoveka, ali budite sigurni da mačija trava ne izaziva zavisnost.

Neki izvori sugerišu da je feromonski odgovor izazvan delovanjem mačije trave nalik polnom zadovoljstvu, pa mačije ponašanje ponekad odgovara takvom raspoloženju!

Različite reakcije

Mačija trava i zavisnost

Foto: Pixabay

Ne reaguju sve mačke istovetno na mačiju travu. Smatra se da biljka nema efekat na 30 posto maca i da je odsustvo reakcije zasnovano na genetici.

Mačija trava neke mačke čini hiperaktivnim, druge pospanijim i letargičnijim, a trajanje efekta je takođe veoma promenljivo – nakon nekog vremena mačke postaju imune na dalje efekte.

Čini se da mačija trava najbolje deluje na odrasle mačke, dok mačići i veteranke slabije reaguju.

Upotreba mačije trave

Mačija trava je veoma korisna kao nagrada za dobro ponašanje i odlična je za podsticanje vežbanja (naročito je dobra za mačke koje su stalno u zatvorenom prostoru). Ako biljka deluje umirujuće, može biti korisna u smanjenju stresa, dok je mačka u transporteru ili tokom putovanja.

Mačija trava i zavisnost

Foto: Shutterstock

Predoziranje mačijom travom

Na sreću, nema dokaza da je mačija trava štetna u bilo kojoj količini.

Mačke su dobre u samoregulaciji i sprečavanju da budu preterano stimulisane. Čini se da postaju imune na efekte ove biljke nakon kratkog vremenskog perioda. Ukoliko je često koriste, mačke će s vremenom sve manje reagovati na nju, pa je izvesno da mačka ima prirodna ograničenja na efekte mačije trave.

Zato ovu biljku treba davati u umerenim količinama, kao posebnu poslasticu.

Mačke obično ne trpe štetu ako jedu mačiju travu, ali su reakcije različite kad udahnu miris biljke od njenog efekta u konzumaciji. Velika količina mačije trave izazvala bi povraćanje i dijareju, ali se ovo retko dešava.

Saznajte još neke činjenice o ovoj omiljenoj mačijoj biljci!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari