• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

15 predloga za "razbijanje" mačije monotonije: Nove grebalice, kartonske kutije, pecanje u lavoru...

Vreme čitanja: oko 4 min.

Osim hrane, smeštaja, zdravstvene nege i higijene, mački je potrebna i mentalna stimulacija. Ona neće "zarđati" od dosade, ali će se pobuniti ako joj novi zadaci poremete udobnost i uživanje u svakodnevnoj rutini

  • 0
Razonoda za mačke Foto: Shutterstock/liveostockimages

Obaveza vlasnika mačke je da obezbedi dom u kome će ona biti srećna i zdrava.

Nije samo reč o davanju hrane i nezi mačke.

Njoj je potrebna mentalna i fizička stimulacija da bi održala zdrav um i obuzdala loše ponašanje.

Interaktivne igračke po principu slagalice su odličan način da se mačka aktivira, a za razbijanje mačkine monotonije vam neće biti potrebna “fensi” oprema i velika količina novca.

Dailypaws predlaže 15 jednostavnih načina na koje možete da zabavite mačku.

1. Napravite "tvrđavu" za skrivanje

Kada nameštate krevet, navucite čaršave i ćebad tako da nežno padnu na mačku koja verovatno voli da se baškari u vašoj postelji. U ovoj igri skrivanja uživaćete isto koliko i vaša ljubimica.

2. Ponudite (netoksične!) kuhinjske biljke

Razonoda za mačke Foto: Pixabay/leo65

Bosiljak, kopar i ruzmarin smatraju se bezbednim biljkama za mačku, a tu je i dobro poznata i mačkama omiljena macina trava.

3. Preuredite nameštaj

Strateški postavljen nameštaj omogućava mački da non stop skače i da se penje. Ipak, da ne biste ispunjavali samo njene želje, osmislite novi raspored u domu. Tako ćete saznati kako mačka reaguje na promene u okruženju. Da li će biti uzbuđena, razdražljiva, željna istraživanja ili sumnjičava u vezi sa novinama oko sebe? Sve što budete saznali iz njenog ponašanja pomoći će da se prilagodite njenoj ličnosti.

4. Igrajte se žmurke i skrivača

Sjajna aktivnost za "smorenu" mačku: otvoreni časopis ili novine stavite na pod i ispod njih postavite igračku. Potom je naglo izvadite, ali da to mačka vidi, kako bi se u njoj probudio lovački instinkt. Mačka će garantovano biti opčinjena!

Ima još predloga: sakrijte se, a zatim protresite kesu sa poslasticama kako bi mačka propratila zvuk da vas pronađe. Kada to bude postigla, vi je nagradite.

Kako mačka bude pokazivala sve više uspeha u igranju žmurki, zovite je po imenu da bi vas locirala. Najnaprednija verzija igre je kad vas ljubimica pronađe po mirisu.

5. Ne bacajte ambalažu i kutije!

Razonoda za mačke Foto: Pixabay/Katya Guseva0

Pre nego što pobacate kutije u kojima vam je stizala roba, izdvojite dve-tri koje su "zgodne" da se mačka zavuče u njih: mačke vole da uđu kutiju, pa i u onu najmanju, kako bi uživale u osećaju sigurnosati.

Ostavite vrh kutije otvoren ili ga zatvorite i isecite veliku rupu na bočnoj strani.

6. Donesite predmete iz prirode

Donesite mački neke predmete iz prirode, poput grane, kamena, svežeg lišća (netoksičnog). Mačke vole predmete od prirodnog materijala, jer ih to podseća na život njihovih predaka.

7. Dizajnirajte "home mejd" grebalice

Kupite ili napravite vertikalne i horizontalne grebalice za mačku.  Mačke vole da im ovi predmeti budu pod šapama, na što manjoj visini.

8. Napravite "njuškalicu"

Evo jednostavnog saveta za obogaćivanje mačije svakodnevice: savijte peškir, sakrijte poslastice među naborima i stavite u kutiju ili veliku papirnu kesu da bi mačka mogla da istražuje. Slično možete da izvedete sa kutijom koja ima podlogu za utiskivanje poslastica.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari