• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treba li šišati mačke kad zavladaju nesnosne vrućine: Jedan postupak koji grumeri primenjuju nije prihvatljiv

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi saloni koji se bave šišanjem kućnih ljubimaca praktikuju pripremu sa kojom se ne slaže većina vlasnika

  • 0
Mačka šišanje Foto: Shutterstock/BY-_-BY

Kako vrućine postaju sve nesnosnije, jasno je što bi mnogim vlasnicima čupavih maca mogla pasti na pamet ideja da ih odvedu na šišanje. S druge strane, šišanje mačaka nije široko zastupljeno: retkost je videti ošišanu mačku ili čuti da neko o tome uopšte priča.

Većina grumera se bazira na pse, pa sve zajedno može biti pokazatelj da šišanje mačke nije najpametnija ideja.

Kako šišanje utiče na mačku

Za razliku od pasa, mačke su manje strpljive i tolerantne prema zvuku mašinica i makazica, kao i prema nepoznatoj osobi koja će je "čačkati" sat i više vremena, pa sam proces šišanja može biti veoma uznemirujuće iskustvo za nju. Uz to, samo šišanje nije jedino traumatično iskustvo koje mačka tada može doživeti, već i navikavanje na nedostatak prirodnog pokrivača koji ju je štitio može biti veoma mukotrpan proces koji ume da podrazumeva i izolaciju mačke. Može se desiti da, ukoliko imate više mačaka, ostale ne prihvate dobro novonastalu promenu na ošišanoj maci, a moguće su i posledice poput napada i siktanja.

Dakle, ukoliko je šišanje posledica čiste "mode" i "zanimljive frizure", razmislite da li je vredno nelagode kroz koju će vaš ljubimac proći.

Kada je neophodno ošišati mačku

Kada su u pitanju dugodlake mačke, dešava se da im se dlaka zamrsi i ukoliko se odmah ne očešlja, postaje ućebana. S obzirom na njihovu narav, mačke će retko dopustiti da ih raščešljavate, pa je u slučaju "ućebavanja" neophodno ošišati mačku na kratko. Zbog njihove tanke kože i već navedenih osobina, preporučljivo je odvesti ih kod profesionalca. I razna kožna oboljenja mačke mogu zahtevati šišanje, ali isključivo uz preporuku veterinara.

Mnogi saloni koji se bave sređivanjem mačaka to rade isključivo kada su ove životinje sedirane (kako ne bi bile nemirne), što definitivno nije pozitivna strana ovog procesa. Stoga, ako vodite mačku na šišanje, prethodno se obavestite da ljubimicsa neće biti ni pod kakvim sedativima.

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je ovo tragedija ili komedija: Mačka se "zaglavila" na žici

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari