• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nega dugodlake mačke: Češljajte je, četkajte i kupajte sami, a šišanje poverite - stručnjaku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Macama sa dugom dlakom neophodna je pomoć vlasnika, jer one ne mogu samostalno da raspetljaju čvorove i razmrse ućebana mesta na krznu

  • 0
Nega dugodlake mačke Foto: Shutterstock

Mačke su veoma efikasne u pogledu sopstvene nege.

Međutim, dugodlakim macama potrebna je praktična pomoć kako bi mogle da izađu na kraj sa odbacivanjem mrtve dlake. Mačke u zatvorenom prostoru, posebno u domovima sa klimatizacijom i drugim vidovima grejanja, mogu se često linjati, jer se njihov biološki sistem “zbunjuje” usled veštačke kontrole temperature.

Glavno pravilo za dugodlaku mačku prilično je jednostavno: što više dlake - češće održavanje.

Češljevi i četke

Dugodlake mačke zahtevaju češljanje nekoliko puta nedeljno kako bi se sprečilo matiranje, ućebavanje i mršenje krzna.

Područja koja se najbrže matiraju uključuju: pazuh, grudi, stomak, zadnje noge, rep iosnova repa koja vodi prema leđima.

Češalj je najbolji izbor za mačke čija dlaka zahteva uklanjanje čvorova i zapetljanja. Četke i druge alatke su previše grube, jer mogu da povrede osetlivu kožu mačke, ali i da polome dlaku koja će zbog toga rasti brže i biti gušća. Preporučuje se metalni češalj, dugačak od 15 do 20 centimetara, sa finim zupcima srednje debljine. On će ukloniti mrtvu dlaku i čvorove, a neće iritirati mačiju kožu.

Gumena četka je takođe dobar izbor za podizanje opuštene mačije dlake i prijatno masira.

Maramice za negu

Iako kupanje odstranjuje mrtvu dlaku, većina vlasnika preskače kupanje mačke, osim u slučaju priprema za izložbu. Mačke generalno ne vole vodu i često zbog nje doživljavaju stres. Ako je mački potrebno kupanje, nabavite specijalne maramice koje će očistiti njeo telo kao da je upravo izašla iz kade!

Oblikovanje krzna

Nega, a posebno oblikovanje krzna je veoma delikatan postupak koji bi trebalo poveriti stručnjaku. Ukoliko to radite sami, nemojte uzimati male, šiljate makaze i seći krzno: alatka može lako da sklizne i povredi kožu ispod površine krzna. Posebne makaze sa tupim oštricama koriste se za obradu površine krzna, a ozbiljno grumiranje i sređivanje poverite profesionalcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari