• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zdravo srce, jaki mišići: Kako pravilna ishrana utiče na sterilisane mačke

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada se radi o našim ljubimcima, zdravlje je na prvom mestu, a ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju njihove vitalnosti. Kada su u pitanju sterilisane mačke, pravilna ishrana postaje još važnija, jer ishrana nakon procesa sterilizacije bi trebalo da bude u potpunosti prilagođena

  • 0
Purina hrana za mačke Foto: Promo/ Nestle Purina

Sterilisane mačke često imaju tendenciju da dobiju na težini nakon intervencije, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Stoga je ključno prilagoditi njihovu ishranu kako bi se održala optimalna telesna težina i zdravlje srca.

Šta je važno da znamo u vezi sa ishranom kod sterilisanih mačaka?

Prva stvar koju treba imati na umu je kontrola unosa kalorija. Sterilisane mačke imaju slabiji metabolizam nakon operacije, pa je važno prilagoditi količinu hrane koju im dajemo kako bismo izbegli prekomernu težinu. Odabir visokokvalitetne hrane koja je prilagođena potrebama sterilisanih mačaka može pomoći u procesu svih potrebnih hranljivih sastojaka, dok istovremeno održavaju zdravu težinu. Pored kontrole kalorija, važno je obratiti pažnju na sastav hrane. Hrana za sterilisane mačke trebala bi da u svom sastavu ima optimalan balans proteina, masti i vlakana kako bi podržala njihovu mišićnu masu, održavala zdravo srce i osigurala pravilno varenje. Dodatno, dodaci poput omega-3 masnih kiselina mogu pružiti dodatnu podršku zdravlju srca i kože. U ovom procesu prilagođavanja ishrane nakon sterilizacije od pomoći vam može biti posebno kreirana formula PURINA® PRO PLAN® koja sadrži šest posebno kreiranih formula koje unapređuju zdravlje bubrega, održava optimalnu telesnu težinu i imaju poseban ukus koji će mačke vrlo brzo zavoleti.

Ukoliko vašem ljubimcu želite da pružite hranu koja pomaže u očuvanju zdravih bubrega, održavanju zdravog urinarnog trakta i koja smanjuje nakupljanje naslaga plaka i kamenca, PURINA® PRO PLAN® suva hrana sa Optirenal formulom za sterilisane mačke je pravi izbor. Sadrži antioksidanse kao što je vitamin E, proteine, kao i vitamine A, D3, cink i selen, dok su masti i ugljeni hidrati posebno prilagođeni kako bi pomogli u održavanju idealne telesne težine vašeg krznenog prijatelja.

Vlažna hrana se takođe preporučuje kako bi se održao optimalan nivo hidratacije organizma i kako bi se očuvalo zdravlje urinarnog trakta podstičući razblaživanje/razređivanje urina. PURINA® PRO PLAN® vlažna hrana Nutrisavour za sterilisane mačke sa komadićima piletine ili govedine uključuje odabrane hranljive nutritijente koji pomažu, pre svega, u održavanju zdravlja urinarnog sistema, ali i dugoročnog zdravlja ljubimca.

Purina hrana za mačke Foto: Promo/ Nestle Purina

Fizička aktivnost nakon sterilizacije

Osim pravilne ishrane, redovna fizička aktivnost je ključna za održavanje zdravlja sterilisanih mačaka. Interaktivne igre sa vlasnikom i igračkama , mogu pomoći u održavanju mišićne mase i stimulaciji cirkulacije. Igra nakon sterilizacije pruža mačkama priliku da ispolje svoje prirodne instinkte, poput lova i istraživanja. Kroz igru, mačke mogu održavati svoje mišiće, zglobove i cirkulaciju krvi, sprečavajući prekomernu težinu i potencijalne zdravstvene probleme.

Osim toga, igra može smanjiti dosadu i stres kod mačaka koje provode većinu vremena unutra. Interaktivne igračke, kao i sesije igre sa vlasnikom, pružaju mentalnu stimulaciju i održavaju mačke aktivnim i srećnim. Stoga, ne zaboravite da igra put ka održavanju zdravlja i sreće vaše sterilisane mačke. Dajte im ljubav, pažnju i mogućnost da se igraju svakodnevno, jer to je put ka dugom i srećnom životu vašeg ljubimca.

Ishrana pre svega!

Ali ipak na kraju dana, pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja sterilisanih mačaka. Kombinacija visokokvalitetne hrane, kontrole unosa kalorija i redovne fizičke aktivnosti može pomoći vašem ljubimcu da zadrži zdravo srce, jake mišiće i srećan život.

Zato se pobrinite da vaša sterilisana mačka dobije hranu koja joj pruža sve potrebne nutrijente kako bi nastavila da vas raduje svojim prisustvom dugi niz godina.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari