• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vuk Vukoje: Veterinar sa dušom

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je to što čini veterinarski poziv ne samo poslom, već i životnim pozivom? Koliko je važno razumevanje životinja tokom pregleda? Zašto je sterilizacija ključni faktor za zdravlje i dobrobit mačaka? Otkrivamo vam u razgovoru sa doktorom veterinarske medicine, Vukom Vukoje čija predanost poslu nadmašuje granice običnog zanimanja

  • 0
Vuk Vukoje, veterinar Foto: Promo/ Preuzeto sa Instagram naloga @vukoje_vet
  • Šta je uticalo na to da se danas bavite poslom za koji kažete da je vaš život, a ne posao?

Veterinu kao životni poziv sam prvobitno izabrao zbog velike ljubavi prema životinjama. Kasnije tokom studija se razvijala sve veća želja za znanjem, kako bih najbolje mogao da im pomognem. Uvek me je fascinirala ta sposobnost veterinara da prepoznaju problem kod pacijenata koji ne mogu da vam kažu šta im je, ali ukoliko dobro posmatrate, pokazaće vam.

  • Složićete se da su mačke nezavisne i dosta samovoljne u odnosu na druge kućne ljubimce. Da li je teško raditi sa ovim malim krznenim ljubimcima i koje metode koristite kako bi se "izborili" sa njima za vreme pregleda?

Verovali ili ne meni je mnogo lakše da radim sa mačkama nego sa psima. One imaju tendenciju da budu ekstremno mirne kada im nije dobro ili kada su uplašene. Metode koje koristim zavise od mačke do mačke, ali u suštini samo strpljenje i poznavanje pojedinačnog karaktera dosta pomažu.

Mačka Foto: Promo/ Nestle Purina
  • Koji su najčešći problemi sa kojima se susreću vlasnici mačaka?

Vlasnici mačaka se najčešće sreću sa urinarnim problemima kod mačaka. Veoma su česti prolemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima kod, kako kućnih tako i uličnih mačaka. Takođe prvi problem sa kojim se susreću je takozvano "teranje". Vlasnici mačaka, pogotovo novi, ne znaju da su mačke životinje koje ulaze u "teranje" mnogo puta godišnje. Ali u suštini to nije problem već nelagodnost vlasnika i mačke, koja se rešava preporučenom sterilizacijom i pravilnom ishranom nakon iste.

U Srbiji je sterilizacija tj. kastracija mačaka na jako niskom nivou, iako se ovaj jednostavan hiruški zahvat preporučuje zbog celokupnog zdravlja mačke, kao i smanjenja napuštenih životinja.

-Razlozi za neobavljanje ove procedure su različiti, od toga da vlasnici ne obraćaju pažnju na znakove estrusa, da je mačka iako vlasnička slobodna da šeta, do toga da smatraju da je to u njihovoj prirodi i da je "greh" sterilisati mačku. Tek kada im se predoči za koliko mačića ili bolesti je odgovoran jedan zero mačor, menjaju mišljenje - ističe Vuk i dodaje da se u poslednje vreme susreće sa sve većim odazivom vlasnika u cilju sterilizacije ili kastracije.

Ishrana predstavlja osnov zdravlja mačaka, jer se odgovarajućom ishranom čuva zdravlje urinarnog trakta i održava se optimalna telesna težina, pogotovu kada je reč o sterilisanim mačkama. Kombinovanje vlažne i suve hrane ima veliku prednost, a najbitnije je da vaš ljubimac dobije sve neophodne sastojke za pravilan rast i razvoj.

  • Koji savet dajete vlasnicima mačaka kada je ishrana u pitanju i odabir između suve ili vlažne hrane ?

Preporuka je kombinovanje suve i vlažne hrane, prilagođene zdravstvenom stanju mačke. PURINA® PRO PLAN® hrana za sterilisane mačke može da bude odličan izbor jer je nutritivno izbalansirana i posebno formulisana za očuvanje zdravlja bubrega i urinarnog trakta. Vlažna hrana je obično mekša i ima intenzivan miris, što je čini privlačnijom za mačke i ona se preporučuje za održavanje optimalnog nivoa hidratacije u slučajevima kada mačka ne unosi dovoljno tečnosti. Suva hrana, s druge strane, ima duži rok trajanja, lako se dozira i doprinosi zdravlju zuba jer smanjuje nakupljanje plaka i kamenca.

Purina hrana za mačke Foto: Promo/ Nestle Purina
  • Posmatrajući fotografije koje delite na profilima vaše veterinarske ordinacije na društvenim mrežama, jasno je da osmeh ne napušta vaše lice dok se slikate sa svojim krznenim "pacijentima". Koji trenutak smatrate svojim najvećim uspehom do sada?

Hvala vam puno, istina je, osmeh je uvek tu. Moj najveći uspeh su nekada bila velika izlečenja, ali sa godinama moj uspeh sa izlečenja prelazi na lica zadovoljnih i mirnih vlasnika. Najvažnija stvar za svakog vlasnika je da oseća bezbednost i mir povodom zdravlja svojih krznenih ljubimaca.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari