Danas je dan najvećeg glodara na svetu: Duplo je veći od dabra, voli vodu, ali ima gadnu naviku

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 10. jula ljubitelji prirode i institucije koje brinu o divljim životinjama posebnu pažnju posvećuju kapibari koju popularno zovu "kokosov pas"

Foto: Shutterstock/Giedriius

Danas je Dan posvećen kapibari, najvećem glodaru na svetu: ona ima telo poput svinje koje je prilagođeno životu u vodi, i živi u šumama, poplavljenim savanama i močvarama.

Kapibara je duplo veća od dabra i poznata je po tome što veoma voli da pliva.

Ovaj sisar biljojed ima gadnu naviku da jede sopstveni izmet, i to ujutru kada je on posebno bogato proteinima, a koprofagija im omogućava da dva puta svare čvrstu travu koju pojedu.

Nezvaničnog nadimka "kokosov pas", ova zanimljiva životinja obožava život u krdu, ali ako nema drugih pripadnika svog roda sa kojima će se družiti, kapibara će sa zadovoljstvom okupiti novu grupu sastavljenu od drugih vrsta.

Neretko ćete videti fotografije kapibara koje se grle sa kornjačama, pticama, majmunima, psima, mačkama, kozama, svinjama, zamorcima i drugim pripadnicima životinjskog sveta.

Populacije kapibara smatraju se stabilnim u svetu, ali su izložene izlovljavanju zbog kože, što je rezultiralo brisanjem nekih lokalnih grupa ovih životinja. Zato je dan posvećen kapibari ujedno i dan za preduzimanje akcija u pogledu njihove zaštite i održavanja stabilnosti vrste.

(Telegraf.rs)