Ostavljate psa samog u dvorištu: Uobičajena greška vlasnika koji živi u kući (11)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako mislite najbolje svom ljubimcu, ponekad ga izlažete fatalnim rizicima. Čitajte o 14 najčešćih loših navika koje vam se čine bezbednim, a mogu da imaju ozbiljne posledice

Foto: Pixabay/Mylene2401

Mnogo loših stvari može se desiti ako niste u blizini svog psa koji dugo ostaje sam u dvorištu.

Iako se naši ljubimci prijatno osećaju u bašti gde trčkaraju, valjaju se po travi, njuškaju svoju teritoriju i uživaju na otvorenom, sa svih strana ih vrebaju mnoge potencijalne opasnosti.

Nije samo reč o insektima i drugim životinjama koji mogu da ih ugrizu ili povrede na drugi način.

Reč je i o samoj prirodi psa koji je možda previše energičan i sam sebe može uvaliti u nevolje.

Zbog svega toga je važno da vlasnik ima uvid u to šta njegov pas radi. Nije nimalo bezbedno prepustiti mu da sam odlučuje o tome šta će raditi u dvorištu.

Foto: Pixabay/Mylene2401

Zašto je štetno

Vaš pas može upasti u probleme kad je prepušten sam sebi.

Neke opasnosti u dvorištu stalno treba imati na umu: divlje životinje i lutalice koje mogu da budu prenosioci raznih bolesti, otrovne biljke, baštenske hemikalije, šteta od ekstremnih vremenskih prilika... Osim toga, možda vaš pas voli da beži iz ograđenog prostora i stalno pokušava da se provuče ispod ograde ili da je preskoči. Sve češće se dešavaju krađe kućnih ljubimaca, ali i trovanja, povređivanja ili čak ubistva pasa koji su ostali sami u dvorištu, pa i to imajte na umu.

Foto: Pixabay/Mylene2401

Šta treba da uradite

Uvek budno motrite na psa dok je napolju. Možete i da izađete s njim, ili ostanite blizu prozora gde ćete ga držati na oku.

Ograda koja je postavljena oko kuće treba da bude dovoljno visoka da pas ne može da izađe, a da umutra ne može niko tek tako da uđe. Osim toga, ograda treba da bude dovoljno "komplikovana" da pas ne može da se kopa ispod nje kako bi se provukao. Zatvorite i kapije!

Razmislite o instaliranju kamere u dvorištu kako biste pazili na psa, ali i da biste imali uvid u to ko dolazi kod vas ili dolazi ili odlazi iz područja u kome živite.

(Telegraf.rs)