Pet rasa “šampiona” u razbolevanju od alergija i infekcija čije lečenje vas može koštati čitavo bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad birate budućeg kućnog ljubimca, prethodno se raspitajte o zdravlju rase kojoj pripada, jer ako je osetljiv na hranu i koža mu je sklona iritaciji, to će vam često prazniti novčanik

Foto: Pixabay/manfredrichter

Mnogo toga treba uzeti u obzir kad odlučite da u dom dovedete psa.

Nije bitno samo da li će se slagati sa decom i drugim životinjama, da li jede malo ili mnogo, hoće li stalno napadati nepoznate ljude ili će biti miran kao bubica.

Prilikom izbora rase psa koji će deliti svakodnevicu sa vama i vašom porodicom, najvažnije od svega je kakvog je zdravlja pas i šta u vezi s tim možete da očekujete u budućnosti. Iskusni veterinari kažu da neki psi, u tom pogledu, mogu da koštaju vlasnike pravo malo bogatstvo.

Najviše problema - koji nisu opasni po život, ali su gotovo svakodnevni i veoma iscrpljujući - pojavljuju se kod pasa sklonih alergijama.

Dr Adam Kristman ima svoj profil na TikToku @dr.adamchristman52 i redovno deli savete vlasnicima pasa.

U nedavnom obraćanju otkrio je kojih pet rasa su najviše sklone alergijama i drugim zdravstvenim problemima.

Bokser

Foto: Pixabay/Romuald Galecki

Gotovo po pravilu, bokser je alergičan na mnoge vrste hrane, kaže ovaj veterinar i upozorava vlasnike da vode računa o tome čime ga hrane, jer je sklon i nadimanju i gasovima.

Bokseri su poznati i po tome što alergiju na hranu mogu da pokažu nakon godina konzumiranja jedne vrste koju su dotad jeli bez problema. Hrana sa visokim sadržajem žitarica im posebno smeta.

Koker španijel

Foto: Pixabay/woodypino

Ne samo da je sklon infekcijama ušiju, već će koker španijel razviti kožne bolesti češče od drugih rasa. Problemi sa ušima kod nekih jedinki mogu napredovati i pogoršati se prilično brzo, pa ih treba odmah sanirati, objašnjava veterinar.

Vesti

Foto: Pixabay/No-longer-here

Poznat i kao zapadnoškotski beli terijer, ovaj nežni pas je takođe sklon alergiji na hranu, kao i atopijskom dermatitisu koji predstavlja genetski predisponiranu bolest kože ove rase. Bolest dovodi do intenzivnog češanja zbog koga pas pati i može da razvije sekundarne infekcije kože ako se ne leči.

Američki pit bul

Foto: Pixabay/vlaaitje

Ova rasa takođe može da pati od kožnih oboljenja, češće od drugih rasa. Iako je zdepast i jak, čvrstog tela i snažne konstitucije, njegova koža može da bude superosetljiva, upozorava Adam u TikTok klipu.

Psi sa alergijama ne kijaju kao ljudi, već se kod njih ona manifestuje svrabom kože, najčešće na šapama, stomaku, naborima kože i ušima. Simptomi obično počinju između prve i treće godine i mogu se pogoršavati kako vreme prolazi.

Lizanje šapa, trljanje lica i česte infekcije uha su najčešći znaci atopijskog dermatitisa.

Engleski buldog

Foto: Pixabay/black12bg

Ako imate engleskog buldoga, velike su šanse da ćete godinama voditi računa o različitim problemima na  njihovoj koži. Lekoviti šamponi i čišćenje kožnih nabora su deo svakodnevne rutine vlasnika ovog psa, kaže dr vet. med. Adam Kristman.

(Telegraf.rs)