Oni su džinovi, ali i najveće dobrice: Divovske su snage, ali toliko nežni da su "dadilje" deci

Nadimak te rase je "pas dadilja". Još od viktorijanskog doba tim psima se poveravalo čuvanje dece. Bili su odgovorni za nadgledanje i brigu o mlađoj deci

Foto: Shutterstock

Njufaundlend je velika i snažna rasa pasa koja je dobila ime po mestu svog nastanka - regiji u Kanadi. Ti psi najčešće su imali ulogu pomagača lokalnim ribarima i drvosečama. Glavni zadatak im je bio da pomognu ribarima s mrežama i drvosečama s izvlačenjem stabala iz šume.

Ti psi su veliki, i to zaista veliki. Prosečna visina im je od 56 do 76 cm, a mogu da teže do 80 kilograma. Najveći zabeleženi primerak imao je zapanjujućih 120 kilograma!

Oni su predviđeni za rad - imaju nepokolebljivu radnu etiku i prilagodiće se radu na kopnu ili na moru. Izuzetno dobro reaguju na naredbe i imaju želju da udovolje svom vlasniku i te osobine čine ih odličnim radnim psima, kao i fenomenalnim kućnim ljubimcima.

Ti nežni divovi zaista su ogromni, ali izuzetne maze i veoma su ljupki. Stvaraju jaku povezanost sa svojom porodicom, posebno s decom.

Iako su ti psi veoma nežni prema svojim gazdama, ne bi bilo najmudrije podceniti njihov zaštitnički instinkt. Oni su, takođe, veoma hrabri i neće oklevati da zaštite svoje gazde ako procene da su u neposrednoj opasnosti.

Mnogo ljudi ne zna da ova rasa ima nekoliko dozvoljenih boja, koje se spominju i u standardu te rase. To uključuje crnu, sivu, belu s crnim oznakama i smeđu boju.

Poznata činjenica je da toj rasi B-lokus određuje boju. Crna boja je dominantna i smeđi primerci nastaju zbog recesivnih gena.

Ti psi su prirodno nadareni plivači. Oni naprosto obožavaju vodu i u svojoj istoriji su radili u vodi ili u blizini vode.

Imaju izuzetno velike šape, a baš poput pataka, imaju plivaće kožice. To im omogućuje da plivaju s lakoćom. Veliki mišići i dvostruka dlaka pomažu im da lakše plutaju i orijentišu se i u teškim uslovima.

Nadimak te rase je "pas dadilja". Još od viktorijanskog doba tim psima se poveravalo čuvanje dece. Bili su odgovorni za nadgledanje i brigu o mlađoj deci.

Njihova reputacija kao nežnih, zabavnih, punih ljubavi i brižnih pasa obišla je ceo svet te a to ih i dan danas preporučuje kao jedne od najboljih kućnih ljubimaca. Ti psi dokazali su nebrojeno mnogo puta da im se može u potpunosti verovati kada su u pitanju deca.

(Telegraf)