Zašto je voda u kojoj živi zlatna ribica često mutna

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako je akvarijumska voda zelena, imate problem sa algama, ako je bela - u njoj "cvetaju" bakterije, a ako je žuta ili siva, niste dobro oprali akvarijum

Mutna voda u akvarijumu Foto: Shutterstock/Wouter Tolenaars

Zlatne ribice su tihe i interesantne životinjice, nisu skupe i ne zauzimaju mnogo prostora, pa ne čudi što su tako popularan izbor kućnih ljubimaca za decu i vlasnike početnike.

Ali, šta da radite ako se jednog jutra probudite i otkrijete da se voda u kojoj boravi zlatna ribica opasno zamutila? Ne treba da paničite, jer postoji "lek" i za mutnu vodu!

Zbog čega voda u akvarijumu u kome boravi zlatna ribica postaje mutna?

Loš smeštaj

Ako zlatnu ribicu držite u običnoj činiji, zamenite posudu manjim akvarijumom: držanje ribice u činiji je loša praksa pojedinih akvarista, jer je riba u njoj skučena.

Godine 2003, gradsko veće Monce u Italiji donelo je ukaz koji zabranjuje građanima da drže zlatne ribice u činijama, a razlog je "loš nivo kiseonika u vodi". Međutim, to je samo jedan od razloga da ribicu ne držite u činiji. Obična zlatna ribica može da naraste do 25cm, a mala posuda definitivno neće biti dobar dom.

Boja vode

Boja vode može da ukaže na izvor ove promene: ako je voda zelena, verovatno imate problem sa algama, ako je bela (kao matirano staklo), u akvarijumu "cvetaju" bakterije, a ako je žuta ili siva, najverovatnije niste dobro oprali akvarijum.

Prekomerni rast algi

Ukoliko se na zidovima akvarijuma pojave zelene naslage, reč je o algama, pa u vodu dodajte ribice ili puževe koji se njima hrane. Eliminišite alge iz akvarijuma i pomerite ga sa direktne sunčeve svetlosti. Ako ovo ne reši problem, uključite im UV svetlo.

Mutna voda u akvarijumu Foto: Shutterstock/Oleg Kopyov

Bujanje bakterija

Ako su bakterije krivci za mutnu vodu u akvarijumu, potrebno je da pronađete proizvod koji će ih eliminisati, najčešće antibiotik širokog spektra. Ponekad može da bude potrebno nekoliko nedelja da se voda očisti.

Filter i promena vode

Ako je akvarijumska voda prljava, očistite filter i izvršite delimičnu promenu vode. Raspored promene vode će zavisiti od veličine akvarijuma, broja i vrsta ribica i koliko dobro vaš filter radi.

Prekomerno hranjenje

Ako ste vlasnik početnik zlatne ribice, možda je hranite previše: višak nepojedene hrane sasvim sigurno će zamutiti vodu u akvarijumu i postati odlična podloga za rast bakterija. Zlatnim ribicama hrana brzo prolazi kroz organizam, pa ih hranite malim obrocima, nekoliko puta dnevno, umesto da im odjadnom sipate mnogo hrane.

(Telegraf.rs)