• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

U svetu životinja ovih 12 mama imaju najdužu trudnoću: Ženka jednog guštera može da nosi bebe čak tri godine

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šarena ajkula može da sačeka 3,5 godine pre porođaja

  • 0
Nosorog Foto: Shutterstock/Volodymyr Burdia

Da li ste se ikada zapitali koliko dugo slonice nose bebe u stomaku, ili koliko dugo su gravidne morske krave ili žirafe? Žene u ljudskoj vrsti imaju imaju relativno dug period gestacije u poređenju sa većinom ženki životinjskog carstva, ali neke buduće majke životinje nose bebe u stomaku izuzetno dugo.

Veličina potomstva je obično odlučujući faktor dužine gestacije, iako se sve dugotrajne trudnoće ne završavaju rađanjem ogromne bebe.

Tako je slonica gotovo šampionka u poređenju sa trudnicama manjih vrsta životinja, ali ima stvorenja, poput vodozemaca, sa dužom trudnoćom.

Evo i liste 12 životinja sa najdužim periodom gestacije.

1. Slon

Slonovi Foto: Shutterstock/worradirek

Slonovi imaju najduži period gestacije od svih sisara: oni nose mladunce 18 do 22 meseca pre porođaja. Dugi razvojni periodi su uobičajeni među visokointeligentnim divljim životinjama, a pošto su slonovi najveće kopnene životinje na svetu, moraju dugo da se razvijaju u materici.

2. Morska krava

Manatees, morska krava Foto: Tanjug/AP

Možda nećete na prvi pogled "provaliti" da je krupna morska krava trudna, ali se zna da ovaj nežni džin nosi svoje mladunce skoro 13 meseci! Verujemo da joj ležanje u vodi samo pomaže da trudnoću iznese što lakše, budući da ona tako dugo traje.

3. Kamila

Mis kamila Katar 2022 Foto: Shutterstock

Kamile su poznate po tvrdoglavosti i grubom temperamentu, a možda u tome ima udela što ženke imaju period trudnoće od 13 do 15 meseci. Druge vrste ovih životinja, kao što su lame, takođe imaju dug period gestacije — oko 330 dana (11 meseci).

4. Žirafa

Žirafa žirafe Foto: @rogerandjennyphotography/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Žirafa, najviša kopnena životinja na svetu, ima period trudnoće od 400 do 460 dana (13-15 meseci): njeni mladunci rađaju se stojeći, tako da beba treba da bude dovoljno velika da se pripremi za dug pad. Sa lavovima i drugim grabljivcima u blizini žirafa, svet je opasno mesto za ove bebe kada prvi put dođu na svet, pa je i to deo razloga za dugo odlaganje.

5. Baršunasti crv

Baršunasti crv Foto: Shutterstock/Pedro Bernardo

Nisu sve životinje sa terminima trudnoće velike: postoje neke crvolike životinje koje rađaju žive mlade, uključujući baršunastog crva koji nosi svoje mlade čak 15 meseci. Uprkos imenu, ovo nisu pravi crvi i nisu napravljeni od somota: telo im je prekriveno finim dlačicama koje daju baršunast izgled. Baršunasti crvi se smatraju bliskim rođacima člankonožaca (paukova i insekata) i pravih crva (poput kišne gliste).

6. Nosorog

Svetski dan nosoroga Foto: Pixabay/elsemargriet

Verovatno ne iznenađuje podatak da su nosorozi na ovoj listi, sa rokom trudnoće od oko 15 do 18 meseci (u zavisnosti od vrste). Svih pet vrsta nosoroga su ugrožene ili se smatraju ranjivim, a tri od pet se smatraju kritično ugroženim.

7. Morž

Morž Foto: Shutterstock/EditingMaster

Morževi imaju najduži period gestacije od svih sisara sa perajima, uključujući foke i morske lavove: oni nose mlade do 15 do 16 meseci. Majke foka i morskih lavova nose potomstvo oko 330, odnosno 350 dana, a morževi imaju najnižu stopu reprodukcije od bilo kog sisara sa perajima.

8. Kit i delfin

delfin ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Kitovi i delfini poznati su po visokoj inteligenciji i složenim društvima, pa ne čudi što vode računa o razvoju svojih mladih. Iako sve vrste imaju različite periode gestacije, orke imaju najduži period među delfinima oko 17 meseci. Neki kitovi nose mlade do 19 meseci.

9. Crni alpski daždevnjak

Crni alpski daždevnjak Foto: Shutterstock/HWall

Crni alpski daždevnjak je vodozemac iz Centralnih i Istočnih Alpa koji rađa žive mlade. Njegova trudnoća može trajati od dve do tri godine, duže od perioda gestacije slonova, u zavisnosti od nadmorske visine na kojoj živi. Obično rađa dva potpuno razvijena mladunca. Procenjuje se da životni vek ovog daždevnjaka traje od 10 do čak 20 godina.

10. Ajkula

Ajkula, velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Za razliku od većine riba, ajkule proizvode mali broj dobro razvijenih mladunaca. Dužina trudnoće značajno varira u zavisnosti od vrste: neke ajkule nose mlade oko dve godine, dok druge održavaju trudnoću čak tri godine. Šarena ajkula može da sačeka 3,5 godine pre porođaja!

11. Tapir

Svetski dan tapira 27. april Foto: Pixabay

Tapir liči na mešanca svinje i mravojeda, ali je najbliži konjima i nosorozima i ima sličan dug period gestacije. Tele tapir se rađa nakon 13 meseci boravka u materici. Novorođenčad imaju posebne braon i bež prugaste oznake koje im pomažu da se kamufliraju, ali šara bledi nakon nekoliko meseci.

12. Magarac

Magarac Foto: Shutterstock

Ženka magarca obično donese na svet ždrebe oko godinu dana nakon parenja. Međutim, neke trudnoće magarica mogu trajati skoro 14 meseci. Ako to nije dovoljno, 5 do 13 dana nakon rođenja ždrebeta, ženka magarca može da uđe u ono što je poznato kao "ždrebeća vrućina" i ponovo se pari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako neko može da povredi ovako divno biće? Rodio se mali nosorog

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari