• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanuki, životinja iz Azije čiji se mužjaci smatraju velikim džentlmenima, jer donose hranu svojim trudnicama

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osim što pomaže u podizanju mladunaca, japanski rakunski pas je jedina kanidna vrsta koja spava zimskim snom u zajedničkom hibernatoru

  • 0
Tanuki - japanski rakunski pas Foto: Shutterstock/Ian Fox

Tanuki je divlja vrsta životinje poreklom iz Japana i genetski je povezana sa vukom, lisicom i domaćim psom. Poznat je i kao japanski rakunski pas (Nyctereutes procyonoides viverrinus) i podvrsta je rakunskog psa iz kontinentalne Azije. Sa svojim gustim krznom, licem uokvirenim maskom i radoznalom prirodom, tanuki je vekovima bio kulturna ikona u japanskom folkloru.

Ova čupava životinja je poznata kao nestašni prevarant koji u legendama i mitovima menja likove i oblike i ima natprirodne sposobnosti.

U popularnoj kulturi, tanuki se pojavljuje u video igricama i filmovima, piše Treehugger.

Za sve one koji bi želeli da saznaju nešto više o tanukiju, evo i osam malo poznatih činjenica.

Tanuki nisu rođaci rakuna

Uprkos maski na licu i krznu slične boje, tanuki nisu bliski rođaci običnog rakuna, već pripadaju porodici Canidae čiji su članovi vuk i lisica. Njihov sličan izgled mogao bi biti slučaj konvergentne evolucije, gde različite vrste evoluiraju da bi zauzele istu ekološku nišu.

Tanuki može da se penje na drveće

Penjanje po drveću nije veština koja se često povezuje sa psima, a tanuki i severnoamerička siva lisica su jedine kanidne vrste koje imaju ovu osobinu. Oni su uspešni penjači zahvaljujući zakrivljenim kandžama i viđaju se na drveću gde tragaju za bobicama i voćem. Osim toga, njihovo prirodno stanište su šume i močvare i vešti su plivači koji će roniti da bi lovili.

Tanuki se uzgajaju i ubijaju u trgovini krznom

Tanuki se uzgaja u zatočeništvu radi globalne trgovine krznom. U nekim slučajevima, njihovo krzno je pronađeno u odeći koja je reklamirana kao produkt od veštačkog krzna. Prema nekim objavama, u 70 posto odeće od veštačkog krzna pronađeno je krzno tanukija.

Većina životinja koje se gaje, prodaju i ubijaju zbog krzna provedu život u zatočeništvu, u kavezima.

Tanuki - japanski rakunski pas Foto: Shutterstock/Piotr Krzeslak

Tanuki se u Evropi smatra invazivnom vrstom

Prvobitno uveden u Rusiju da bi podstakao trgovinu zamkama početkom 20. veka, tanuki se proširio u čitavu Evropu, gde se smatra invazivnom vrstom koja ugrožava biodiverzitet.  Sa malo prirodnih predatora i sklonosti ka lovu u blizini ljudi, populacija tanukija je eksplodirala te su mnoge evropske nacije osmislile i pokrenule programe za lov i hvatanje ove životinje. Osim toga, zabranjeno je trgovati tanukijem kao egzotičnim kućnim ljubimcem.

Tanuki su veoma društveni

Druženje i porodica su veoma važni tanukiju koji žive u monogamnim parovima ili malim, blisko povezanim grupama. Pr koji treba da se razmnožava zimi deli jazbinu i zajedno uzgaja mlade. Mužjaci su pravi džentlmeni: donose hranu svojim trudnicama i pomažu u podizanju mladih koji žive uz njih četiri do pet meseci nakon rođenja.

Tanuki su jedini "psi" koji hiberniraju

Vukovi, lisice i druge slične vrste ne spavaju zimskim snom, ali tanuki radije hiberniraju: početkom zime dobijaju na težini, smanjuju metabolizam za 25 do 50 posto i zavlače se u svoje jazbine dok ne dođe toplije vreme. Ove životinje imaju zajednički hibernator i u njemu ne spavaju, već su u stanju obamrlosti: ostaju polusvesni i izlaze da se hrane za vreme toplijih zimskih dana.

Tanuki ima važno mesto u japanskom folkloru

Verzija tanukija koja se često pominje u japanskom folkloru je mistično stvorenje bake-danuki (čudovišni rakunski pas). Ovo stvorenje je prvi put pomenuto u tekstu objavljenom 720. godine nove ere pod nazivom "nihon šoki". Tanuki je od tada figura koja se "vrti" u narodnim pričama, obično u ulozi varalice, onog koji menja oblik ili je znak sreće.

Tanuki je jedna od najstarijih vrsta pasa

Tanuki se smatra bazalnom vrstom, ili jednom od vrsta najsličnijih svojim precima. Pre nekoliko hiljada godina, većina pasa je verovatno više ličila na tanukija nego na modernog kućnog ljubimca. Pošto tanuki ne laje i svaštojed je, njegova drevna loza pruža uvid u različito poreklo psećih vrsta. Prema mišljenju paleontologa, fosil pronađen u prefekturi Točigi u Japanu sugeriše da se prvi tanuki pojavio pre 2.588.000 do 11.700 godina tokom pleistocena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ne diraj mi igračku!" Rakun uzeo, pas ukrao

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari