• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko kaže da ljubav ne može da procveta i u 70: Galebici "umro" muž i već traži novog partnera

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visdom, najstarija poznata divlja ptica na svetu, fotografisana je prošlog meseca u Nacionalnom rezervatu za divlje životinje na atolu Midvej kako pleše sa budućim ocem svojih novih potomaka

  • 0
Albatros Foto. Pixabay/claudiafortgeblasen

Biolozi koji istražuju živi svet u severnom Tihom okeanu primetili su albatrosa, ženku Visdom (Mudrost) kako pokušava da pronađe novog partnera, nakon što njen dugogodišnji suprug Akeakamaj, nije viđen poslednjih nekoliko sezona gnežđenja. Mudrost je viđena kako pleše sa potencijalnim partnerima, izvestio je Live Science, a preneo Pethelpful.

"Visdom, najstarija poznata divlja ptica na svetu, fotografisana je prošlog meseca u Nacionalnom rezervatu za divlje životinje na atolu Midvej, kako pleše sa potencijalnim partnerima. Njen dugogodišnji drug Akeakamaj nije viđen u poslednje dve sezone gnežđenja", stoji u objavi.

"Ženke severnopacifičkog albatrosa polažu jedno jaje u prvoj polovini decembra, ali Visdom učestvuje u plesnim ritualima parenja sve do kasnog proleća", rekao je Džonatan Plisner, biolog za divlje životinje u Nacionalnom rezervatu Midvej atola, prirodnom rezervatu udaljenom 2.110 km severozapadno od Honolulua. Atol Midvej (na havajskom Kuaihelani) je domaćin najvećoj koloniji lejsanskih albatrosa na svetu, sa 600.000 gnezdećih parova koji se svake godine vraćaju na svoja dva peščana ostrva.

U videu možete pogledati neverovatni ples udvaranja lejsanskih albatrosa.

Lejsanski albatros ima najveći raspon krila od bilo koje ptice. On se hrani glavonošcima, ali jede i ribu, rakove i druge beskičmenjake, može da zaroni u vodu do pet metara dubine da bi pronašao hranu.

Lejsanski albatros može čak i da spava dok leti i čak da godinama ne dodirne zemlju. Ova ptica je u stanju da leti danima, a da nikada ne zamahne krilima.

Što se tiče Visdominih napora da pronađe novog partnera, lejsanski albatros upražnjava razrađen "ples" od oko 25 ritualizovanih pokreta koji pomažu da pronađe partnera za parenje. Veruje se da je Visdom dosad izlegla 40 ili više pilića. Parovi lejsanskih albatrosa ostaju zajedno i pare se doživotno, osim... ako im partner ne ugine.

Želimo im svu sreću, a Mudrosti da nađe novog "čoveka" svog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari