• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto mačije kandže mogu da se izvlače i uvlače, a pseći nokti se nikad ne pomeraju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Oružje malih prstiju na šapama" je nezamenjivi pomoćnik mački koja je gotovo uvek usamljeni lovac, dok kandže psa imaju drugačiju ulogu

  • 0
Kandže Foto: Shutterstock//Nils Jacobi

Vlasnici pasa slobodno mogu da kažu da svoje ljubimce poznaju po "koraku", odnosno uvek mogu da čuju kad pas hoda po površini pločica ili parketa po kojima odzvanja zvuk njegovih noktiju. Vlasnici mačaka pak često ne znaju da im se ljubimice približe, jer se one kreću nečujno, budući da su im kandže na šapama uvučene.

Zašto mačke imaju kandže koje mogu da se izvlače i uvlače, a psi psi nemaju?

Odgovor na ovo pitanje leži u načinu na koji mačke i psi koriste svoje kandže. Mačkama su kandže alat za napadanje žrtve, kaže Entoni Rasel, evolucioni biolog sa Univerziteta Kalgari u Alberti, Kanada. Mačke koriste prednje kandže da zgrabe plen i drže ga, dok kandžama na zadnjim nogama otvaraju stomak žrtve, piše Livescience.

Mačke moraju da čuvaju oštrinu svojih kandži kako bi uvek imale spreman "alat" za nabavku novog obroka. Kada bi im kandže sve vreme bile ispružene, one bi se istrošile dok bi hodale, grebale po zemlji i drveću, slično kao što se turpija za nokte istroši tokom turpijanja ljudskih noktiju. Razlog povlačenja mačijih kandži je u tome da uvek moraju biti oštre kako bi ih one koristile kad god su im potrebne, a zatim ih uvlače i čuvaju za naredni lov.

Kandže Foto: Shutterstock/Marina Martinez

Da bi ovo "oružje malih prstiju na šapama" bilo uvek u stanju pripravnosti, podrazumeva se da se mačije kandže uvlače.

"To bi kod čoveka bilo kao kad bi mu vrhovi prstiju bili na gumenim trakama", kaže Rasel i dodaje da je za izvlačenje kandži potrebna energija, a kad mačka opusti mišiće, kandže se same vraćaju."

Kandže Foto: Shutterstock/newsony

Pošto su mačke usamljeni lovci, oštre, skrivene kandže im pomažu da same ulove plen. Kandže koje se uvlače su vitalni deo "opreme za lov" i pomažu mački da sama lovi: one sprečavaju plen da pobegne iz mačijih ruku, omogućavajući joj da napravi zasedu i prepadne i uhvati plen dva do tri puta veći od nje.

Psi su, s druge strane, društveni lovci koji "rade" u grupama kako bi savladali veće životinje i nosili ih na veće udaljenosti. Grupa lovačkih pasa plen grabi zajednički, stoga im kandže nisu neophodne za držanje.

Kandže Foto: Shutterstock/appledk

Ipak, pseće kandže nisu potpuno beskorisne: one su važne prilikom vučenja tereta i manevrisanja tokom trčanja. Psi kandžama zahvataju zemlju i brzo menjaju pravce, što predstavlja korisnu adaptaciju prilikom lova plena koji moraju da nose na veću udaljenost.

Većina mačaka ne koristi kandže prilikom trčanja, ali je gepard izuzetak: on trči prebrzo i mora da koristi kandže za "vuču". Kandže geparda su evoluirale tako da su manje uvučene i više nalikuju psećim od kandži drugih mačaka, tako da gepardi mogu brže da jure plen i na većim udaljenostima.

Svi mesojedi mogu donekle uvući kandže. Mačije kandže su "hiperretraktibilne": savijaju se skroz unazad uz kosti prstiju kada ih mačka ne koristi, dok većina drugih mesojeda nema takve kandže, jer im se nokti podižu kad saviju ili uzdignu prste na ekstremitetima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari