• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo se desi kad opasne divlje mačke pomirišu mačiju travu: Nema kraja kotrljanju, valjanju i uživanju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na video zapisu TikTok naloga @safarisammie vide se komične reakcije jaguara, lava i crnog leoparda koji su prethodno onjušili ili liznuli tragove spreja sa mirisom omiljene biljke svih mačaka

  • 0
Divlja mačka Foto: Shutterstock/Karel Bartik

Velike divlje mačke jesu opasne, ali postoje momenti u njihovim životima kad mogu totalno da se opuste i postanu "male mace". Jedan od takvih trenutaka, pogotovo kad je reč o mačkama iz zoo-vrta jeste onaj kad one bivaju podvrgnute testiranju reagovanja na mačiju travu koju u vidu spreja naprskaju na podlogu na kojoj leže.

Na video zapisu koji je na TikToku objavio @safarisammie vide se reakcije jaguara, lava i crnog leoparda na miris macine trave, piše Pethelpful.

Svaka velika mačka istovetno je reagovala kad je osetila miris mačije trave: sve one su se valjale unaokolo kao domaće mačke i nisu pokazale nimalo surovosti.

Ljudi su komentarisali snimak na različite načine.

"Svuda nosite sprej sa mirisom mačije trave, u slučaju da vas napadnu tigrovi", našalio se jedan komentator.

"Ko god je izmislio mačiju travu, bio je čudotvorac, jer je sve mačke obožavaju", kaže drugi.

"Moja tetka je posadila mačiju travu da bi oterala komarce i druge bube. Nisam mogla da shvatim zašto je njeno dvorište uvek bilo puno mačaka“, rekla je treća osoba.

@safarisammie #catnip ♬ original sound - Safari Sammie

Zašto mačke vole mačiju travu?

Mačija trava se stručno zove Nepeta cataria: to je biljka (slična menti) koja potiče iz Azije i Evrope, ali se gaji širom sveta i proizvodi jedinjenje nepetalakton koje mačke vole da udišu. Jednom kada uđe u nosne prolaze mačke, nepetalakton se vezuje za olfaktorne ćelije u nosu i izaziva euforične reakcije. Kad mačka trlja nos ili glavu o mačiju travu ili je liže, ona reaguje na nepetalakton koji poprima ulogu feromona. Mačke će se kotrljati po mačijoj metici da bi se što više okružile mirisom, a kad se zasite njim, reaguju tako što postaju hiperaktivne, istežu se, pojačano luče bale, a biljka može na njih da deluje i poput sedativa.

Mačija trava ne izaziva zavisnost, ali neke mačke mogu imati neželjene reakcije na mačiju travu, zbog čega se treba odmah obratiti veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari