• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je najslađa i najdruželjubivija na svetu, postoji pet razloga da ne nabavite ovu ovcu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Valasova ovca ima crni nos, mekano krzno, spiralne rogove i najpoželjniju narav, ali je jedan vlasnik izričit u tome da je ne uzimate

  • 0
Valasova ovca crnog nosa Valasova ovca crnog nosa Foto: Shutterstock/Show business

Jedna od najcenjenijih rasa ovaca u grofoviji Češir u Velikoj Britaniji i ujedno "Mis" među ovim domaćim životinjama je Valasova ovca crnog nosa. Nakon što je o njoj prikazan dokumentarac u BBC-jevom "Countrifile" pre nešto više od decenije, ova ovca privukla je pažnju javnosti zbog izuzetne lepote i neobičnog izgleda.

Većina ljudi koji su guglali podatke o Valasovoj crnonosoj ovci isprva nisu mogli da poveruju da ona postoji, ali se rasa smatra prestižnom u ovom delu sveta.

Valasova ovca crnog nosa Valasova ovca crnog nosa Foto: Shutterstock/Plume photography

Ni popularni TikTok nije ostao ravnodušan na ovu snežnobelu kovrdžavu lepoticu sa garavim licem. Na profilu @bramble_button_and_bean prošle godine je objavljen duhoviti snimak Valasovih ovaca koji je dostigao skoro 4 miliona pregleda.

Video se na duhovit način bavi razlozima zbog kojih ne treba nabaviti ovu ovcu.

Prvi razlog je sledeći:

"One vas prate gde god da krenete", piše na početku snimka.

Video se nastavlja i drugom konstatacijom o ovim crno-belim lepoticama spiralnih rogova koja tvrdi da su "pohlepne", ali su - svejedno - najlepše ovce na svetu, što je treći razlog da je ne nabavite.

Valasova ovca crnog nosa Valasova ovca crnog nosa Foto: Shutterstock/Foofa Jearanaisil

Četvrta osobina ovaca koje non-stop prate vlasnika i koje su pohlepne ali najslađe na svetu je to što su izuzetno prijateljski raspoložene.

Peta osobina čini ih posebno interesantnim: Valasove ovce crnog nosa kao da preskaču prepone dok trče!

A evo i simpatičnog snimka čuvenih Valasovih ovaca.

@bramble_button_and_bean Obviously I couldn’t think of good ones🐑🤎#valaisblacknoselambs #valaisblacknosesheep #cute #sheep #farm #lambs #cutefarmanimals #sheepvideos #blowup #fyp #cutelamb #cutelambs #farming #lovethem #socute #spring #march #sheepfarmer #feedingsheep #feedinglambs #hay #milk ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Zanimljivo je da su državna poljoprivredna udruženja, želeći da što bolje zaštite ovu rasu ovaca, gotovo dovela do ivice njenog opstanka. Osim velikih grešaka u uzgoju, Valasova ovca sa crnim nosem tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog veka bila je izložena tuberkulozi i brucelozi koje su desetkovale njenu populaciju. Srećom, rasa je opstala, zahvaljujući liberalizaciji uzgoja, odnosno naporima malih odgajivača, a u nekim najavama one bi trebalo da se pojave i na našim prostorima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari