• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dalje nećeš moći, kuco: Zašto se neki psi boje mačaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komično je gledati kako se psi poput nemačkog ovčara ili rotvajlera smrtno plaše mačke, ali ovakvo ponašanje ipak ima razumno objašnjenje

  • 0
Pas i mačka Foto: Shutterstock/Patrik Slezak

Neki psi pokazuju izraziti strah prema mačkama, bez obzira na to da li zajedno žive u domu ili se napolju slučajno sretnu. Razlozi zbog kojih psi zaziru od mačaka su brojni, ali je najčešći uzrok negativno iskustvo sa mačkom.

Iako strah psa ponekad izgleda smešno, njemu nije nimalo do šale, čak doživljava veliki stres. Ako kod kuće imate psa koji "cvika" od mačke, pokušajte da rešite ovaj problem njihovim prevaspitavanjem. odnosno socijalizacijom.

Psi se plaše mačaka: iako su manje, one su veoma opasne kada su saterane u ćošak. S druge strane, psu će se u sećanje urezati napad mačke koji je doživeo u prošlosti, pa će pas koga je mačka ogrebala ili ugrizla razviti prirodan strah od svih mačaka, piše Thefactualdoggo.

Pas i mačka Foto: Shutterstock/Edchechine

Razlozi zbog kojih pas može da razvije strah od mačke

Mačke postaju zastrašujuća čudovišta kada su saterane u ćošak! Ako pas napolju ugleda mačku, on će bez razmišljanja pojuriti za njom: u psu se pokreće nagon za jurnjavom plena i on će pokušavati da uhvati mačku.

Mačka će se uplašiti i pobeći od psa, pokušavajući da se popne na najbliže drvo. Međutim, razvoj događaja može biti sasvim drugačiji ukoliko su pas i mačka u kući. Ako se mačka oseti sateranom u ćošak i ne može da pobegne od psa, postaće veoma agresivna: ona će iskriviti leđa, glasno šištati i mlatiti šapama sa isturenim kandžama u znak upozorenja.

Pas i mačka Foto: Shutterstock/Maxshot.pl

Većini pasa ovo će biti dovoljno za povlačenje, jer će im instinkt kazati da je pametnije da se povuku iz ovakve situacije. Mačka gurnuta u bezizlaznu situaciju postaje veoma opasna, a to i jeste jedan od glavnih razloga psećeg straha.

Pogledajte ovaj urnebesni kompilacijski video pasa koji su se "nagutali" straha od mačaka.

A one samo mirno sede i gledaju ih...

U nekim slučajevima, pas će razviti strah od mačaka ako je u prošlosti imao neprijatne susrete sa njima.

Mačke su obično usamljene životinje koje vole da ih niko ne dira bez potrebe. Čak i kad se s nekim pozdravljaju, one su oprezne i često dozvoljavaju da im neko samo dotakne nos u znak pozdrava. S druge strane, psi su društvenije životinje i pozdravljaju se sa neobuzdanom radošću i skoro svakom susretu pristupaju sa nesmanjenom radoznalošću i energijom.

Ako pas polako prilazi mački koja ne beži, on će pokušati da se sprijatelji s njom na dinamičan način koji mački možda ne odgovara! Većina mačaka će saviti leđa kad joj se pas približi, sikćući i ispuštajući razne zvuke. Mnogi psi će se u ovom trenutku povući, jasno shvatajući agresivni govor mačijeg tela. Međutim, neki psi će ignorisati nagoveštaj mačije agresije. Mačka će često reagovati tako što će ih upozoravati udarcima šapa sa isturenim kandžama, što obično rezultira ogrebotinama na psećem nosu. Većina pasa koji dožive ovakvo "upoznavanje" ubuduće će povezivati mačke sa bolnim grebanjem i udarcima u nos.

Pas i mačka Foto: Shutterstock/Alex Zotov

Drugi razlozi zbog kojih se psi plaše mačaka

Psi mogu pokazati strah od mačaka iz drugih razloga. Osim straha od nepredvidivih mačijih reakcija, pas će zapamtiti ako je nekad zbog mačke bio nepravedno okrivljen.

Mačke su uglavnom "izazivači" sukoba sa psima u domu, jer vole da imaju svoj prostor, a psi ponekad upadaju u njihov lični areal. Mačka će zašištati ili ogrebati psa kako bi ga upozorila, a pas u znak osvete može da zalaje ili da reži na mačku.

Kada vlasnik čuje zvuke "svađe", često mora brzo da reaguje kako bi zaustavio eskalaciju sukoba. Pritom, većina vlasnika će odmah izgrditi ili kazniti psa, jer je veći. Kažnjeni pas će se bojati dalje interakcije sa mačkom kako bi sprećio negativne reakcije vlasnika. Zato psi drže distancu i neretko ustuknu pred mačkom.

Sve u svemu, ako u domu imate psa i mačku koji se često "svađaju", pri čemu je pas potpuno u pravu, pokušajte sami ili uz pomoć stručnjaka da ih "pomirite" prevaspitavanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari