• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je mačka postala "mala od palube" i koliko je bila jaka njena uloga na brodu među mornarima

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zlatno vreme plovidbe trgovačkih brodova mačka je bila nezamenjiva na ovim plovilima, gde je lovila glodare, bila meteorolog i donosila sreću

  • 0
Mačke i mornari Foto: Pixabay/ukieiri

Postoji pregršt mitova, zanimljivosti, sujeverja i intrigantnih priča čiji su glavni junaci mačke.

Različita istorijska razdoblja, kulture i nacije nose razna verovanja o ovim lepim životinjama.

Tako su mnogi ubeđeni da mačke donose nesreću ili su prokleta bića, dok ih drugi uzdižu do božanskih visina i sahranjuju u porodične grobnice ili im, pak, ostavljaju svoje bogatstvo.

Šta čini mačke toliko posebnim i kojom magijom toliko utiču na ljude?

O tome i mi ne znamo mnogo, a o tome pojma nisu imali i mornari, ali su bili svesni da nešto, ipak, postoji, piše Apetit.rs.

mačka i miš Foto: shutterstock.com

Mačke i glodari

Nekada je bilo uobičajeno da mornari na put povedu i mačku, kao saputnika, ali definitivno ne besposlenog. Naime, kako su brodovi bili puni hrane, bili su raj za razne glodare, ponajviše miševe i pacove. Oni su, pored pomenute hrane, voleli da grizu i užad, delove broda (koji su većinom bili drveni), i bili su prenosnici mnogih bolesti. Upravo zato je bio potreban neko ko bi ih kontrolisao.

I tako su mačke, kao životinje koje se lako prilagođavaju novom okruženju, i uz to uživaju da love nemirne životinje, bile savršene za ovaj posao.

Postojao je i period kada je posedovanje mačke na brodu bilo od zakonske koristi za kapetana. Pravila o transportu, objavljena 1494. u Barseloni, nalažu da kapetan broda snosi odgovornost za robu koju je prevozio, ukoliko je glodari oštete. Međutim, ako se na brodu nalazila mačka, kapetan je bio oslobođen odgovornosti.

Mačke kao meteorolozi

Pošto imaju istančanija čula u odnosu na ljude, životinje mogu - kako se verovalo - da predvide vremenske prilike. Zahvaljujući osetljivijim njuškama i delu unutrašnjeg uva, one su bile pravi meteorolozi.

Ukoliko bi recimo mačka kinula na brodu, to bi značilo da će biti kiše, a ako bi postala isuviše energična – nailazio je jak vetar. Ili, ako bi lizala krzno suprotno smeru u kome ono raste – spremala se snažna oluja.

Pored moći predviđanja vremenskih neprilika, verovalo se da mačke mogu da ih izazovu. Ako bi mačka pala sa palube ilibi je neko bacio u more i ostavio da se udavi, verovalo se da će ona izazvati oluju koja bi uništila brod. Ali, ako bi brod uspeo da se izvuče, ostao bi proklet.

Crna mačka foto: pixabay.com

Crna mačka kao amajlija

Iako zvuči neverovatno, žene mornara su imale crne mačke, jer su verovale da će mornaru doneti sreću i siguran povratak kući. Dok je mačka u domu "magijala", verovatno dremajući, posada je imala običaj da usput usvoji mačku kako bi ih podsećala na onu koja ih čeka, ali i da im služi i kao maskota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari