• 0
 ≫ 

Đuskaju li tek onako, ili se iza toga krije nešto više: Da li papagaj prepoznaje muziku?

 ≫ 

Kada je reč o njihovom muzičkom ukusu, papagaji mogu biti veoma izbirljivi

  • 0
Papagaj Lilo, Borča Foto: Privatna arhiva

Papagaji, osim toga što su veseli i lepi, poznati su kao sjajni ljubimci koji svakome ulepšaju dan.

Ove ptice nije teško gajiti, a čak i ako pomislite da jeste, sigurni smo da će vam oni dati dobar argument zašto niste u pravu.

Osim toga što pričaju, postoje naznake i da papagaji raspoznaju muziku, prenosi apetit.rs. Da li je to istina ili zabluda?

Činjenica je da papagaj ima odličan osećaj za ritam. Nakon proučavanja kakadu papagaja koji je đuskao uz poznate numere pop muzike iz preko 1.000 videa sa YouTube-a, naučnici su po prvi put primetili da papagaj “igra” u skladu sa ritmom pesama.

Ako pomislite da je ovo slučajnost, treba da znate i da je prilikom istraživanja pokazano da druge životinje i nemaju tako dobar osećaj za ritam. Recimo, izuzev papagaja, dešavalo se da poneki slon ima osećaj za muziku, dok nije pronađen dokaz da psi i mačke, čak ni nakon dužeg izlaganja muzici, nisu osetili ritam.

Muzički stručnjak

Kada je reč o njihovom muzičkom ukusu, papagaji mogu biti veoma izbirljivi - ko bi rekao! Papagaj prepoznaje muziku, pa samim tim prepoznaje i šta mu se sviđa.

Istraživanjem je dokazano da neki papagaji preferiraju klasičnu muziku, dok neki najviše vole da slušaju pop muziku. Bilo kako bilo, utvrđeno je i da papagaji nikako ne vole dens muziku.

Dr Frenk Peron, sa Linkoln Univerziteta, izjavio je kako su ptice jasno pokazivale preferencije kao određenim muzičkim žanrovima. Neke su čak volele bržu i življu muziku, dok su neke više uživale uz klasične i blage tonove.

Bilo da planirate da nabavite papagaja ili ga već imate, sigurni smo da niste znali za ovu zanimljivost u vezi sa ovim pticama. Možemo da zaključimo samo jedno: svet papagaja krije mnoge tajne i mi jedva čekamo sve da ih otkrijemo.

Video: Ume da svira, ali stvarno: Papagaj apsolutni sluhista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari