• 0
 ≫ 

Kako najlakše da odaberete prvog kućnog ljubimca za vaše najmlađe: Ovaj savet ne smete ignorisati

 ≫ 

Kućni ljubimci odlični su za razvoj deteta zato što ih uče odgovornosti, prijateljstvu i pomažu im da prepoznaju i prihvate emocije koje ih tište tokom ključnih perioda odrastanja, ali nije svaki ljubimac dobar za vaše dete

  • 0
Kućni ljubimci pas kuca mačka maca u stanu Foto-ilustracija: Shutterstock

Pre nego što počnete da razmišljate o uvođenju “krznenog člana porodice” u domaćinstvu, imajte na umu da savet stručnjaka da ne bi trebalo uzimati ljubimca pre nego što dete napuni šest godina.

Tada već možete detetu da objasnite neke najvažnije stvari oko nege životinje.

Benefiti odrastanja uz životinje su sigurno svima poznati, a samo neki od njih su stvaranja osećanja odgovornosti i socijalizacija.

Znajući ovo sve, možda razmišljate o tome da uzmete nekog ljubimca za vašeg mališana. Pas, mačka, zec ili ribice - koji je pravi izbor?

U nastavku ćemo vas upoznati sa specifičnostima najčešćih tipova ljubimaca, kako biste bili bar malo bliže izboru.

Pas kao kućni ljubimac - ne kaže se bez razloga da je pas najbolji čovekov prijatelj! Pas je idealan ljubimac za dete, prema njemu se ponaša zaštitnički, a naročito je pogodan za aktivnu decu koja dosta vremena provode napolju, piše Apetit.rs.

Jedino što treba imati u vidu je odabir rase psa, jer se razlikuju po karakteru.

Mačka kao kućni ljubimac - iako se mačka smatra nezavisnom životinjom, ona se može prilično vezati za vlasnike. Mačke mogu razviti čak i posebnu vezu sa decom jer imaju jak materinski instinkt. One će naročito biti dobar izbor za mirniju decu, jer mačke ne vole da se gnjave.

Male životinje kao kućni ljubimci - zec, hrčak ili morsko prase mogu biti idealne životinje za vaše dete, naročito ukoliko živite u stanu. Oni zahtevaju posedovanje posebne opreme, kao što je kavez, točak, hranilica i slično, ali i redovno čišćenje kaveza. To može biti idealna prilika da vaše dete stekne neku obavezu i nauči se odgovornosti.

S obzirom na to da su ovo prilično nežne i plašljive životinje, trebalo bi da ih nabavite kada dete već malo poraste, i tu se vraćamo na preporuku od šest godina.

Ribice kao ljubimci - idealne su za prvi korak u posedovanju ljubimaca! One zahtevaju pažnju samo oko redovnog hranjenja i povremeno čišćenje akvarijuma, ali inače nisu nimalo teške za gajenje. Preporučuju se i kao prvi korak u svet životinja, na kojem dete može da se nauči osnovnim obavezama oko ljubimca.

Ptice kao ljubimci - kada je reč o pticama, papagaji su najbolji izbor. Ove životinje zahtevaju malo više brige od recimo psa, s obzirom na to da im je potreban i kavez koji treba čistiti i slično, ali ukoliko navikavate dete na ovog ljubimca i vodite računa kako je drži i ponaša se s njom, neće biti problema.

Ono na šta svakako možete da računate je da će biti potreban neki period privikavanja sa obe strane. Dete, u zavisnosti od uzrasta, vremenom će učiti da brine o ljubimcu i steći će neku obavezu, a ljubimac će se lagano navikavati na novi dom i porodicu.

Koju god životinju da odaberete kao ljubimca za vaše dete, mi vam želimo dugovečno i prijatno druženje sa njim!

Videćete - on će veoma brzo postati deo vaše porodice.

Video: Stručnjaci otkrivaju: Koja rasa pasa je idealna prema horoskopskom znaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari