• 2
 ≫ 

Zašto crne mačke nisu omiljene: Dok se kod nas vezuju za sujeverje, negde se smatraju božanstvom

 ≫ 

Za razliku od našeg podneblja, u nekim krajevima sveta mačka se smatra božanstvom, darom, ili pomoćnikom

  • 2
crna mačka Foto: Pixabay

One su lepe, one su elegantne, one su jedinstvene - to su crne mačke!

Iako imaju neku posebnu čar, one retko postaju nečije ljubimice jer se za njih veruju negativne predrasude i mračna verovanja. Da li one to zaslužuju? Evo nekih činjenica o crnim mačkama.

Verovanja i predrasude o crnim mačkama

U našem narodu izraženo je sujeverje usmereno protiv mačaka. Dugo su se one povezivale sa vešticama i nesrećom, a smatra se i da donose baksuz onome kome pređu put. Ali kako izreka kaže "Šta znači kada vam crna mačka pređe put? Znači da je nekud krenula", prenosi Apetit.rs.

Za razliku od našeg podneblja, u nekim krajevima sveta mačka se smatra božanstvom, darom, ili pomoćnikom. Hajde da vidimo šta u drugim kulturama misle o crnim mačkama:

Egipćani su veoma poznati po svojoj ljubavi prema mačkama. One su za njih bile više od ljubimaca i čak su i imali figuru Bastet, poznatu kao Mačja boginja.

U grčkoj mitologiji postoji verovanje da donose nesreću, koje je povezano sa legendom gde je Zevsova žena Hera kaznila nekoga tako što ga je pretvorila u crnu mačku.

U Škotskoj je crna mačka dobrodošla! Tamo se veruje da ako vam crna mačka legne na prag, a naročito ako ga pređe, u kuću stiže novac, a ko ne bi to želeo!

Crna mačka foto: pixabay.com

Činjenice o crnim mačkama

Sada kada smo upoznali sa nekim verovanjima, hajde da se okrenemo ka činjenicama.

- Crne mačke su ustvari tamno plave - postoji čak 22 različite vrste crnih mačaka i one se kreću od crne kao ugalj, sivo-crne, pa do braon-crne.

- Svetski dan crnih mačaka proslavlja se 17. avgusta.

- Dobro došle su na brodovima - mačke su uvek bile poželjne na brodovima jer su hvatale miševe, a mornari naročito vole crne jer veruju da će im doneti sreću.

- Odlično ispadaju na fotografijama - podesite osvetljenje kako valja i vaša crna maca će postati pravi foto-model.

- Ženka je glavna za prenošenje gena - ukoliko je mačka crne voje, svi njeni mačići biće crni, a ukoliko je mačak crn a majka  mačića nije crna, male mace će sigurno iti tamnije boje ili poršarani, ali ne nužno crni.

Zašto se crne mačke slabo udomljavaju?

Imajući u vidu već navedene predrasude, legende i narodna verovanja, nije ni čudo što svi, a naročito naš narod, pomalo zazire od ovih maca najtamnijeg krzna. Međutim, postavlja se pitanje da li je to opravdano.

Zbog boje svog krzna ove mačke su nepravedno doživljavale razne nepravde, mučenja i slične nedaće, a sve to sasvim bez validnog razloga.

Reč je o najobičnijim macama kakve obožavamo, samo u drugoj boji krzna. I nema tu mesta nikakvom sujeverju. Nadamo se da nećete podleći stavu većine i da ćete ipak dati šansu nekoj crnoj lepotici, bilo da se odlučite na kupovinu ili usvajanje.

Video: Crne mačke ipak ne donose nesreću: Spisi iz drevnih vremena dokazali potpuno suprotno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    26. april 2021. | 16:36

    crne mackice su za mene sreca, pojavljivale su se kod mene, hranila sam ih, i nisam dozivela nikakvu nesrecu, naprotiv

  • Moji crnci

    26. april 2021. | 19:12

    Imala sam crnog psa i crne mace, sa dlakom crnom i sjajnom kao plis. Bili su prave dobrice i najbolji prijatelji koje sam imala u zivotu.