• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate šta je foster

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedinci i udruženja koji danonoćno brinu o napuštenim i povređenim kućnim ljubimcima nemaju vremena da se bave proučavanjem porekla ove reči, ali njenom značaju danonoćno i nesebično doprinose

  • 0
Pas iz prihvatilišta Foto: Shutterstock/hedgehog94

Mnogi ljubitelji životinja, pojedinci i institucije dobrotvori i svi oni koji na bilo koji način saosećaju sa nekadašnjim kućnim ljubimcima na svaki način se trude da pomognu napuštenim šapicama, nadajući se da će baš svaki pas i svaka mačka u jednom trenutku pronaći topao dom - zauvek. Neki napušteni ljubimci imaju sreću da odmah budu udomljeni, dok neki moraju da prođu više koraka, odlazeći iz prihvatilišta u dom hranitelja do udomljenja.

Međutim, malo ko od nas obraća pažnju na jednu reč koja se odavno provlači kroz institucije za brigu o napuštenim psima i mačkama. Ta reč preuzeta je iz engleskog jezika i zvuči zaista jednostavno, ali moćno: foster.

Foster ili besplatan privremeni smeštaj je praksa koja postoji svuda u svetu i predstavlja gostoprimstvo napuštenim životinjama na određeno vreme - do udomljenja.

Foster podrazumeva pružanje sigurnog i čistog mesta za život, redovne obroke i šetnje psima koji su prošli kompletnu vakcinaciju ili pak karantin za štence koji moraju da budu u zatvorenom i zaštićeni. Psi koji su pod terapijom i oporavljaju se od bolesti ili neke intervencije zahvaljujući fosteru takođe će biti zaštićeni.

Kako je svojevremeno o fosteru pisalo Udruženje BETA, foster podrazumeva da imate veliko srce i da pokušate da pomognete jednom psu ili maci da dođe do svoje sreće i konačnog doma.

To nije ništa strašno i od toga se ne oboleva, jer jednu dušu ispratite do njenog novog doma, piše BETA. Osećate se lepo i ispunjeni ste srećom i stičete nove prijatelje i srce vam je puno od sreće kada vam udomitelji kuce ili mace koju ste čuvali pošalju predivne slike a vi znate da ste baš vi bili karika na putu do sreće jednom nesretnom biću od koga su svi digli ruke.

Foster znači da imate sposobnost da vidite širu sliku i da doprinesete da Sudbina uz vašu pomoć pomogne jednom živom biću da bude konačno srećno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari