• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina vlasnika ne zna šta njihovi psi jedu: Istraživanje pokazalo da loš izbor hrane diktira ova stavka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od svih prepreka koje vlasnicima zadaju glavobolje u pogledu zdravije ishrane ljubimca glavne su neznanje i novac

  • 0
Pas Foto: Pixabay/Chiemsee2024

Istraživanje koje je obavljeno na 2.000 vlasnika pasa u SAD odnosilo se na ishranu njihovih ljubimaca, i to onu koja je dobra, loša i - čudna. Tako su pakovanje tampona, tapete sa zidova i četiri daljinska upravljača za televizor samo neke od najluđih stvari koje su psi pokušavali da pojedu, a jedan je čak pokušao da izgricka ukras za jelku u obliku goluba, piše Thesun.

Istraživanje je pokazalo da su vlasnici svakog trećeg dana morali da sprečavaju pse da jedu ono što ne bi trebalo. Uprkos tome što su psi veoma radoznali i uzimaju u usta mnogo toga što nije za jelo, njihovi vlasnici uvek moraju da paze. Jedan vlasnik požalio se da je njegov pas jeo čokoladu, dok se drugi prisetio da je njegov ljubimac žvakao rep lutke-veverice.

Sedamdeset sedam procenata vlasnika brine o zdravlju ljubimaca kad pojedu ono što ne bi trebalo, a 59 posto njih brine da li će uvek primetiti da njihov pas nešto "ukrade". Ne iznenađuje podatak da ispitanici zapravo ne znaju šta njihov pas jede, čak i kada je to hrana u njihovoj činiji.

Čak 21 procenat vlasnika nikada nije pročitao nutritivnu etiketu na poleđini hrane za pse, a ima i onih (56 posto) koji su pročitali etiketu, ali su znali detalje o samo polovini sastojaka u hrani.

Stručnjaci tvrde da lista sastojaka u hrani za ljubimce treba da liči na domaći recept, a ne  na hemijsku jednačinu. Vlasnici ljubimaca žele da njihovi psi budu zdravi i srećni, a njihovo zdravlje i sreća počinju od posude sa hranom.

Kada biraju hranu za psa, ispitanici najviše razmišljaju o tome da li je pas voli (44%). Zatim sledi nutritivna vrednost (36%), bilo da je u pitanju brend koji im je poznat (36%) i cena (27%). Uz to, 45% bi hranilo svog psa drugom hranom da cena nije faktor. Istraživanje je pokazalo da je 78% ispitanika uvereno da zna kako izgleda zdrava ishrana za psa, ali samo 45% je reklo da je hrana kojom hrane psa "veoma" zdrava (još 52% je reklo da je "donekle" zdrava). Više od polovine (56%) bi želelo da hrani svog psa zdravije, možda zato što većina shvata da hrana utiče na opšte zdravlje njihovog psa (74%) i dugovečnost (75%).

Pas i novac Foto: Shutterstock/Masarik

Ipak, postoje prepreke za mnoge ispitanike kada pokušavaju da svog psa počnu da hrane zdravije. Cena je najveća stavka, jer 46% vlasnika smatra da su zdravije opcije hrane preskupe. Ispitanici su takođe rekli da su njihovi psi izbirljivi i da im se ne dopadaju zdrave opcije koje su probali (32%), a drugi veruju da njihove lokalne prodavnice imaju ograničen izbor opcija (20%).

Ako ste na putu da poboljšate ishranu svog ljubimca, to se ne može desiti preko noći, ali se držite doslednog rasporeda hranjenja i ograničite poslastice između obroka. Neka to budu najkvalitetniji sastojci, uključujući pravo meso (ne nusproizvode od mesa) i raznovrsno povrće.

A da ova tema ne bude uskraćena za još koju pikanteriju, dodaćemo da su neki psi jeli proteze za zube, jastučiće, glavu Barbike, brašno, kolače, vazelin, platne i druge kartice, tvrde gumene prstenove, lepak, vunene jakne, sopstvenu odeću, pa čak i novac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Vaspitačica" dolazi po njih i svaki ima svoje mesto: Psi čekaju prevoz do vrtića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari