• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je često levoruk i sa sobom uvek nosi kožnu torbu: Sjajno pliva, dobro udara i ne može da hoda unazad

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 24. oktobra, počev od 2020. godine, svet obeležava Dan kengura

  • 0

Jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih stvorenja iz Australije je kengur, torbar koji se viđa u mnogim podvrstama i veličinama. Procenjeno je da je populacija jedinki koje žive u divljini širom australijskog kontinenta oko 500 miliona.

Svetski dan kengura ustanovljen je radi zaštite životinja sa "torbom", kroz brigu o prirodi ovog dela naše planete na održiv, ekološki prihvatljiv način.

Svetski dan kengura obeležava se od 2020. godine, zahvaljujući zajedničkim naporima Kangaroos Alive and the Animal Justice Party (Stranke za pravdu životinja), sa ciljem podizanja svesti javnosti o potrebi za zaštitom i brigom o ovim prelepim i veličanstvenim stvorenjima. Uz obeležavanje dana jedne od veoma borbenih životinja, poštovaoci faune i prirode pozvali su na moratorijum na odstrel kengura za komercijalnu upotrebu, a inauguracioni događaj podržao je poznati australijski igrač kriketa i trener Džejson Dizi Gilespi.

Deo motivacije za početak obeležavanja Dana kengura bio je odgovor na razorne požare koji su se dogodili u Australiji krajem 2019. i početkom 2020. godine. Tada je stradao veliki broj kengura i drugih autohtonih vrsta divljih životinja u Australiji. Procenjuje se da je u požarima usmrćeno skoro 3 milijarde koala, kengura i drugih životinja, što je strahovit gubitak ne samo za lokalnu zajednicu, već i za čitav svet.

Tema Svetskog dana kengura je "Zajednički život sa kengurima", a njen cilj je podsticaje Australijanaca da dobro razmisle o tome kako dele svoj životni prostor sa ovim čudesno lepim životinjama.

Znate li da mnogi crveni i istočnosivi kenguri više koriste levu ruku za obavljanje važnih zadataka kao što su doterivanje ili ishrana? Kenguri obično upotrebljavaju desnu ruku kad treba da demonstriraju snagu, a levu za preciznost. Osim toga, oni su moćni skakači, ali im je mana što ne mogu da se kreću unazad, u čemu ih onemogućavaju repovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beba kengur Kaja je izgubila porodicu, ali je dobila "ljudsku majku"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari