• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čile lansirao novu vrstu kontracepcije za pse: Revolucionarna vakcina za privremenu sterilizaciju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egalitte, prva vakcina ove vrste u svetu, namenjena psima oba pola, na godinu dana blokira polnu želju, seksualnu aktivnost i plodnost

  • 0
Pas vakcinacija Foto: Shutterstock/Yekatseryna Netuk

Čile je lansirao vakcinu, opisanu kao prvu takve vrste, koja steriliše pse godinu dana i očekuje se da će se cepivo prodavati u nekoliko desetina zemalja sveta. Vakcina sprečava polnu želju za razmnožavanjem, nudeći alternativu nepovratnoj hirurškoj intervenciji kastraciji, odnosno sterilizaciji, kažu njeni tvorci, a prenosi Sciencealert.

"Ovo je prva vakcina ove vrste u svetu za pse", rekao je Leonardo Senz, sa Fakulteta veterinarskih nauka Univerziteta u Čileu. Ovaj istraživač i njegov tim od 2009. godine rade na razvoju vakcine koja se od oktobra distribuira u ovoj južnoameričkoj zemlji. Svojevrsna kontracepcija za pse stimuliše antitela i zaustavlja proizvodnju polnih hormona na godinu dana, kako kod mužjaka, tako i kod ženki.

Senz kaže da vakcina blokira sve: polnu želju, seksualnu aktivnost i plodnost.

Revolucionarna vakcina Egalitte je patentirana u 40 zemalja, uključujući SAD, Argentinu i Brazil, kao i u Evropskoj uniji. U Čileu, vakcina se prodaje za 50 dolara po dozi.

Ivan Gutijerez, 27-godišnji student, odveo je svog ljubimpsa, ženku Frančesku u veterinarsku kliniku u Santjagu da bi bila vakcinisana, jer ga sterilizacija plaši i nije želeo da podvrgne ljubimca ovoj intervenciji koju smatra rizičnom.

Gutijerez nije jedini koji brine o hirurškoj intervenciji kastraciji: većina vlasnika se plaši operacije i njenih eventualnih posledica po ljubimca, izjavila je veterinarka Mariela del Saz, ističući rizik od kardiorespiratornog zastoja.

Druga metoda privremene kastracije za pse uključuje umetanje hormonskog implantata ispod kože, ali ona "može izazvati neželjene efekte", dodao je Senz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Minijaturni štenci staju u šaku, a spavaju u kolevci od zaštitne maske: Ovo je novi nivo slatkoće

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari