• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usamljenik sa Trećeg pola, poznat kao "duh divljine", ima naviku da ostavlja poruke na planinskom kamenju

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Procenjuje se da u divljini živi manje od 5.000 snežnih leoparda čiji se Međunarodni dan obeležava svakog 23. oktobra

  • 0
Snežni leopard Foto: Shutterstock/Rebius

Srećan Međunarodni dan snežnog leoparda! Internacionalni praznik posvećen retkoj divljoj mački koja ne ume da riče kao ostali njeni rođaci, ustanovljen je 2014. godine i obeležava se svakog 23. oktobra. U čast snežnog leoparda podižemo svest o njegovom očuvanju i zaštiti: iako su mnoge zemlje i zajednice posvećene zaštiti snežnog leoparda, njegova populacija je ugrožena zbog nestajanja prirodnog prebivališta, smanjenja plena i krivolova.

Pre deset godina, u Biškeku, glavnom gradu Kirgistana, potpisana je deklaracija o očuvanju ove mačke - žrtve krivolova koja se suočava i sa klimatskim promenama i ilegalnom trgovinom i proglašen je Međunarodni dan snežnog leoparda.

Snežni leopard živi u 12 zemalja Centralne Azije, na planinama i visinama do 4.500 metara. Procenjuje se da u divljini živi oko 4.000 snežnih leoparda.

Prvi Međunarodni dan snežnog leoparda obeležen je 23. oktobra 2014. godine, a glavni cilj dana svih snežnih leoparda je da očuvanje ove vrste i preduzimanje mera za zaustavljanje njegovog izlovljavanja. Dan snežnog leoparda pokrenule su zemlje njegovog prebivališta: Uzbekistan, Tadžikistan, Rusija, Pakistan, Mongolija, Kirgistan, Kazahstan, Indija, Kina, Butan i Avganistan.

U jednoj studiji zabeleženo je da su snežni leopardi viđeni i na 5.859 metara nadmorske visine. Ova mačka ne ume da riče, ali i te kako mjauče, urla i reži. Komunikacija između snežnih leoparda vrši se ostavljanjem znakova struganjem po zemlji ili prskanjem urina o kamenje da bi se označila njihova teritorija ili locirali parovi.

Drugo ime snežnog leoparda je "duh" planine, jer život provodi u samoći i retko se viđa.

Snežni leopard je jedina vrsta velike divlje mačke koja živi u hladnim azijskim pustinjama koje se nazivaju i Trećim polom, zahvaljujući ledenim poljima sa najvećim rezervama slatke vode.

Uprkos tome što su veoma jaki, snežni leopardi ne prave štetu ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Redak snimak iz divljine još ređe zveri: Snežni leopard u svom punom sjaju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari